ßßß Cookit - przepis na Serek sojowy (tudzież twarożek) chrzanowo-koperkowy

Serek sojowy (tudzież twarożek) chrzanowo-koperkowy

nazwa

Wykonanie

Dzisiaj mam wam do zaproponowania delikatny w smaku serko-twarożek o płynnej konsystencji. Nasz serek został ukręcony z ziaren soi w ramach eksperymentu i jest to eksperyment udany. Lista składników na pierwszy rzut oka może się wydać nieco dziwaczna, ale właśnie dlatego, że przepis powstał z kombinowania i wypróbowywania różnych składników na raz. Poza chlebem, fajnie smakuje z naleśnikami. No to do roboty!
Potrzebujemy :
szklanka ugotowanej soi
pęczek koperku
1/3 szklanki mleka sojowego (można dać mniej jeśli chcemy bardziej gęsty serek)
6 łyżeczek tartego chrzanu ze słoiczka
1 nieduży ogórek kiszony
2 łyżki soku z cytryny
1 łyżka oleju
1 łyżeczka wody po kiszonych ogórkach
1 i 1/3 łyżeczki soli
pół łyżeczki pieprzu
1 nieduży ząbek czosnku
Soję, mleko, chrzan, olej i ogórek miksujemy. Drobno siekamy pęczek koperku, wyciskamy ząbek czosnku. Te składniki oraz sok z cytryny, wodę po ogórkach oraz przyprawy dodajemy do serka i mieszamy. Serek wstawiamy na przynajmniej dwie godziny do lodówki.
Źródło:http://veganandvain.blogspot.com/2013/03/serek-sojowy-tudziez-twarozek-chrzanowo_15.html