Wykonanie
Dzisiaj mam wam do zaproponowania delikatny w smaku
serko-
twarożek o płynnej konsystencji. Nasz
serek został ukręcony z ziaren soi w ramach eksperymentu i jest to eksperyment udany. Lista składników na pierwszy rzut oka może się wydać nieco dziwaczna, ale właśnie dlatego, że przepis powstał z kombinowania i wypróbowywania różnych składników na raz. Poza
chlebem, fajnie smakuje z naleśnikami. No to do roboty!Potrzebujemy :szklanka ugotowanej soipęczek
koperku1/3 szklanki
mleka sojowego (można dać mniej jeśli chcemy bardziej gęsty
serek)6 łyżeczek tartego
chrzanu ze słoiczka1 nieduży
ogórek kiszony2 łyżki
soku z cytryny1 łyżka
oleju1 łyżeczka
wody po kiszonych ogórkach1 i 1/3 łyżeczki
solipół łyżeczki
pieprzu1 nieduży ząbek
czosnku
Soję,
mleko,
chrzan,
olej i
ogórek miksujemy. Drobno siekamy pęczek
koperku, wyciskamy ząbek
czosnku. Te składniki oraz
sok z cytryny,
wodę po ogórkach oraz
przyprawy dodajemy do
serka i mieszamy.
Serek wstawiamy na przynajmniej dwie godziny do lodówki.