ßßß Cookit - przepis na Naleśniki z soczewicą i szpinakiem

Naleśniki z soczewicą i szpinakiem

nazwa

Wykonanie

Pierwsze wegańskie naleśniki jakie mi się udały i jest to jedyny przepis z którego moim zdaniem warto korzystać! Nie ma pomiędzy nimi żadnej różnicy w porównaniu z tymi tradycyjnymi. Nadziane szpinakiem z czerwoną soczewicą i podane z surówką z kapusty i marchewki od vegejustyny . Taki farsz nadaje się również na kanapki, jeśli coś zostanie :>
Przepis na naleśniki pochodzi z Puszki .
Naleśniki ( ok 6 naleśników ) :
2 szklanki mleka sojowego (może być z proszku)
2x 2/3 szklanki mąki pszennej
2 kopiaste łyżeczki mąki ziemniaczanej
szczypta soli
2 łyżeczki oleju
olej do smażenia
Składniki na ciasto mieszamy, na rozgrzaną patelnię z odrobiną oleju wlewamy chochelką porcje ciasta, smażymy z dwóch stron.
Farsz :
Szklanka czerwonej soczewicy
Tafla mrożonego szpinaku
2 ząbki czosnku
Łyżka oliwy
Łyżka soku z cytryny
1 łyżeczka papryki w proszku
Sól, pieprz
Soczewicę płuczemy i gotujemy do miękkości. W międzyczasie rozmrażamy na głębokiej patelni szpinak z odrobiną wody. Dodajemy do szpinaku ugotowaną soczewicę, trochę wody i smażymy ok 5-10 minut. Na koniec doprawiamy, zawijamy farsz w naleśniki, możemy je podsmażyć lub podgrzać w nagrzanym piekarniku, wszystko jedno :)
Źródło:http://veganandvain.blogspot.com/2012/02/nalesniki-z-soczewica-i-szpinakiem.html