Wykonanie

Pierwsze wegańskie naleśniki jakie mi się udały i jest to jedyny przepis z którego moim zdaniem warto korzystać! Nie ma pomiędzy nimi żadnej różnicy w porównaniu z tymi tradycyjnymi. Nadziane
szpinakiem z
czerwoną soczewicą i podane z surówką z
kapusty i
marchewki od vegejustyny . Taki farsz nadaje się również na kanapki, jeśli coś zostanie :>Przepis na naleśniki pochodzi z Puszki .Naleśniki ( ok 6 naleśników ) :2 szklanki
mleka sojowego (może być z proszku)2x 2/3 szklanki
mąki pszennej2 kopiaste łyżeczki
mąki ziemniaczanejszczypta
soli2 łyżeczki
olejuolej do smażeniaSkładniki na ciasto mieszamy, na rozgrzaną patelnię z odrobiną
oleju wlewamy chochelką porcje ciasta, smażymy z dwóch stron.Farsz :Szklanka
czerwonej soczewicyTafla
mrożonego szpinaku2 ząbki
czosnkuŁyżka
oliwyŁyżka
soku z cytryny1 łyżeczka
papryki w proszku
Sól,
pieprzSoczewicę płuczemy i gotujemy do miękkości. W międzyczasie rozmrażamy na głębokiej patelni
szpinak z odrobiną
wody. Dodajemy do
szpinaku ugotowaną
soczewicę, trochę
wody i smażymy ok 5-10 minut. Na koniec doprawiamy, zawijamy farsz w naleśniki, możemy je podsmażyć lub podgrzać w nagrzanym piekarniku, wszystko jedno :)