Wykonanie

Uświniony talerz nie wygląda rewelacyjnie, ale ten gulasz jest po prostu cudowny. Sycący, treściwy, baaardzo
pomidorowy, znalazłam ten przepis na Puszce, bo szybko musiałam zużyć
ziemniaki, które obrałam do nieudanej potrawy ( czy wam też się często zdarza palić
przyprawy na oleju?) W swojej wersji zamiast
koncentratu pomidorowego dodałam puszkę
pomidorów.Link do przepisu tutajSkładniki ( na ok 3 osoby )1 kg
ziemniaków3
cebuleOlej do smażenia
Słodka papryka w proszku1 l
bulionu warzywnegoPapryka chilli w proszku ( jak kto lubi, byle nie przesadzić)
Puszka pomidorów w zalewie1 łyżeczka
majeranku1/2 łyżeczki
kminku2
listki laurowe1 starty surowy
ziemniakPokrojoną w piórka
cebulę dusimy na
oleju, gdy zmięknie obficie doprawiamy ją
słodką papryką, żeby się zrobiła czerwona. Dodajemy pokrojne w grubą kostkę
ziemniaki, do garnka wlewamy
bulion, wrzucamy też puszkę
pomidorów, przyprawiamy, mieszamy, doprowadzamy do wrzenia i gotujemy 20 minut pod przykryciem. Od czasu do czasu sprawdzamy, czy
ziemniaki się ugotowały, a jeśli dodaliśmy puszkę całych
pomidorów, mamy teraz okazję, żeby rozdrobnić je widelcem ( wydaje mi się, że taka opcja jest lepsza niż
pomidory w kostce ). Na koniec dajemy do gara startego
ziemniaka, znowu zagotowujemy, mieszamy aż zgęstnieje i wlewamy do miseczek.