Wykonanie
Kolorowy, wegetariański pomysł na obiad.Można podawać z
sosem czosnkowym lub
ketchupem oraz
sałatką.Kotlety są fajną alternatywą dla zwykłych
ziemniaków, więc do
mięsa również świetnie się nadają.Przepis na 12 sztuk.Co trzeba?500 g ugotowanych
ziemniaków1 mała
cebula2 duże marynowane kawałki papryki/1 surowa1
żółtko130 g tartego
żółtego sera2-3 ząbki
czosnkupół łyżeczki otartej
skórki z cytryny (opcjonalnie)
natka pietruszki,
szczypioreksól,
pieprzsłodka i ostra zmielona
paprykakurkumabułka tartatłuszcz do smażeniaCo i jak?
Ziemniaki obrać, ugotować jak zwykle. Odcedzić, odstawić do wystygnięcia.
Cebulę,
paprykę pokroić w drobną kostkę.
Ziemniaki po wystygnięciu ubić tłuczkiem. Dodać pokrojoną
cebulę,
paprykę, starty
żółty ser,
czosnek przeciśnięty przez praskę,
skórkę z cytryny,
pietruszkę,
szczypiorek. Doprawić do smaku
przyprawami, na koniec dodać
żółtko i całość dokładnie wymieszać.Formować kotlety, obtaczać w
bułce tartej i smażyć na rumiano.Smacznego!