ßßß Cookit - przepis na Pstrąg na ostro

Pstrąg na ostro

nazwa

Wykonanie

Składniki dla 2 osób:
2 pstrągi, tusze wypatroszone o wadze do 300 g każdy
50 g masła miękkiego, o temperaturze pokojowej
1/2 łyżeczki pieprzu kajeńskiego
1 łyżeczka słodkiej wędzonej papryki
1/2 łyżeczki mielonej kolendry
1/2 łyżeczki drobnego cukru trzcinowego
1/4 łyżeczki musztardy (użyłam "musztardę węgierską")
1 łyżeczka czerwonego lub białego octu winnego
Piekarnik rozgrzać do temperat ury 200 ° C (termoobieg). Chwilę przed włożeniem ryby przestawić na opiekanie górną grzałką z wentylatorem.
Masło włożyć do rondelka z pozostałymi składnikami - rozpuścić na małym ogniu.
Patelnię grillową rozgrzać na gazie, natłuścić odrobiną oliwy. Rybę umyć, osuszyć, natrzeć pieprzem i solą i od razu położyć na patelni. Do środka wlać trochę roztopionego i polać grzbiet (zostawić trochę do polania 2 strony ryby). Smażyć 5 min., przewrócić na drugą stronę, polać resztą przyprawionego masła i smażyć kolejne 5 min. Tak usmażoną rybę włożyć do rozgrzanego piekarnika i piec 5 min. Po wyciągnięciu z piekarnika polać rybę wytworzonym sosem.
Podawać z sałatką z pomidora i kopru włoskiego oraz ziemniakami z chrzanem .
Źródło przepisu nieco zmodyfikowane: "Gordon Ramsay - Szef kuchni po godzinach"
Źródło:http://kuchniabetti.blogspot.com/2013/07/pstrag-na-ostro.html