Wykonanie

Składniki dla 2 osób:2
pstrągi, tusze wypatroszone o wadze do 300 g każdy50 g
masła miękkiego, o temperaturze pokojowej1/2 łyżeczki
pieprzu kajeńskiego1 łyżeczka słodkiej wędzonej
papryki1/2 łyżeczki mielonej
kolendry1/2 łyżeczki drobnego
cukru trzcinowego1/4 łyżeczki
musztardy (użyłam "
musztardę węgierską")1 łyżeczka czerwonego lub
białego octu winnegoPiekarnik rozgrzać do temperat ury 200 ° C (termoobieg). Chwilę przed włożeniem
ryby przestawić na opiekanie górną grzałką z wentylatorem.
Masło włożyć do rondelka z pozostałymi składnikami - rozpuścić na małym ogniu.Patelnię grillową rozgrzać na gazie, natłuścić odrobiną
oliwy.
Rybę umyć, osuszyć, natrzeć
pieprzem i
solą i od razu położyć na patelni. Do środka wlać trochę roztopionego i polać grzbiet (zostawić trochę do polania 2 strony
ryby). Smażyć 5 min., przewrócić na drugą stronę, polać resztą przyprawionego
masła i smażyć kolejne 5 min. Tak usmażoną
rybę włożyć do rozgrzanego piekarnika i piec 5 min. Po wyciągnięciu z piekarnika polać
rybę wytworzonym sosem.

Podawać z
sałatką z
pomidora i
kopru włoskiego oraz
ziemniakami z
chrzanem .Źródło przepisu nieco zmodyfikowane: "Gordon
Ramsay - Szef kuchni po godzinach"