ßßß Cookit - przepis na Pikantna grillowana makrela Gordona Ramsaya

Pikantna grillowana makrela Gordona Ramsaya

nazwa

Wykonanie

Bardzo lubię ryby wszelkiego rodzaju,ale za makrelę w wersji surowej zabrałam się pierwszy raz. Zaskoczyło mnie,że jest na prawdę tania, a zawiera tyle samo zdrowych tłuszczów jak inne ryby wiodące na rynku. Ja grillowałam ją w postaci całej tuszki,ale równie dobrze można je zastąpić filetami, należny jedynie skrócić czas smażenia. Można też przygotować rybę na klasycznym grillu i podać ją z pieczonymi ziemniaczkami i lekką sałatką. Przepis znalazłam w książce Gordona Ramsaya „Szef kuchni po godzinach”. Polecam!
Pikantna grillowana makrela (4 porcje)
Składniki:
4 makrele, tusze wypatroszone i pozbawione ości
100 g masła, miękkiego o temp.pokojowej
1 łyżeczka pieprzu kajeńskiego
2 łyżeczki słodkiej wędzonej papryki
1 łyżeczka mielonej kolendry
1 łyżeczka miałkiego cukru trzcinowego
1/2 łyżeczki wytrawnej musztardy
2 łyżeczki czerwonego lub białego octu winnego
Przygotowanie:
Rozgrzej maksymalnie grill (ja dysponowałam patelnią grillową więc poczekałam z jej rozgrzaniem)
Na umytych i osuszonych rybach zrób nacięcia co 2 cm i dobrze je posól i popieprz.
W miseczce wymieszaj wszystkie pozostałe składniki,by otrzymać intensywnie doprawione masło.
Nasmaruj masłem makrele,także od wewnątrz. Jeśli masło zacznie twardnieć po zetknięciu z zimną rybą,można je lekko rozpuścić w mikrofalówce i zamiast smarować polać nim ryby.
Grilluj makrele 4-5 min z każdej strony,aż mięso stanie się sprężyste (ja sprawdzałam przy grzbiecie czy jest już ładnie ścięte)
Podawaj zaraz po ugrillowaniu z ulubionymi dodatkami.
Smacznego!
Share the post "Pikantna grillowana makrela Gordona Ramsaya"
Źródło:http://karmelowy.pl/pikantna-grillowana-makrela-gordona-ramsaya