Wykonanie
Bardzo lubię
ryby wszelkiego rodzaju,ale za
makrelę w wersji surowej zabrałam się pierwszy raz. Zaskoczyło mnie,że jest na prawdę tania, a zawiera tyle samo zdrowych tłuszczów jak inne
ryby wiodące na rynku. Ja grillowałam ją w postaci całej
tuszki,ale równie dobrze można je zastąpić filetami, należny jedynie skrócić czas smażenia. Można też przygotować
rybę na klasycznym grillu i podać ją z pieczonymi ziemniaczkami i lekką
sałatką. Przepis znalazłam w książce Gordona Ramsaya „Szef kuchni po godzinach”. Polecam!Pikantna grillowana
makrela (4 porcje)Składniki:4
makrele, tusze wypatroszone i pozbawione ości100 g
masła, miękkiego o temp.pokojowej1 łyżeczka
pieprzu kajeńskiego2 łyżeczki słodkiej wędzonej
papryki1 łyżeczka mielonej
kolendry1 łyżeczka miałkiego
cukru trzcinowego1/2 łyżeczki wytrawnej
musztardy2 łyżeczki czerwonego lub
białego octu winnegoPrzygotowanie:Rozgrzej maksymalnie grill (ja dysponowałam patelnią grillową więc poczekałam z jej rozgrzaniem)Na umytych i osuszonych rybach zrób nacięcia co 2 cm i dobrze je
posól i popieprz.W miseczce wymieszaj wszystkie pozostałe składniki,by otrzymać intensywnie doprawione
masło.Nasmaruj
masłem makrele,także od wewnątrz. Jeśli
masło zacznie twardnieć po zetknięciu z zimną
rybą,można je lekko rozpuścić w mikrofalówce i zamiast smarować polać nim
ryby.Grilluj
makrele 4-5 min z każdej strony,aż
mięso stanie się sprężyste (ja sprawdzałam przy grzbiecie czy jest już ładnie ścięte)Podawaj zaraz po ugrillowaniu z ulubionymi dodatkami.Smacznego!

Share the post "Pikantna grillowana
makrela Gordona Ramsaya"



