ßßß Cookit - przepis na Azjatycka surówka z kapusty, marchewki i fenkuła

Azjatycka surówka z kapusty, marchewki i fenkuła

nazwa

Wykonanie

Cóż przyjemniejszego od takiej sałatki może pojawić się na talerzu o tej porze roku. Wybór świeżych warzyw jest nieduży, ale można trochę pokombinować i powstanie surówka o nowym charakterze.
Zależało mi aby danie było kolorowe i chrupiące. Znudziły mi się do sałatek sosy typu vinegret, przygotowałam sos w stylu azjatyckim. Imbir, sok limonki i olej sezamowy wnoszą przyjemną odmianę do surówki z kapusty i marchewki.
Składniki:
1/2 główki kapusty stożkowej lub młodej białej kapusty
1/2 bulwy fenkułu
1 duża marchew
2 łyżki siekanych orzeszków ziemnych (bez soli) lub nerkowców
Dressing do sałatki:
2 łyżki jasnego sosu sojowego
3 łyżki soku z limonki lub cytryny
2 łyżeczki miodu
2 łyżeczki utartego korzenia imbiru
2 łyżki posiekanego szczypiorku z dymki
1 łyżeczka oleju sezamowego lub mniej (jak lubicie)
Przygotowanie:
Kapustę poszatkować na niewielkie kawałki.
Fenkuł pokroić na baaardzo cieniutkie plasterki.
Marchew obrać ze skórki i za pomocą obieraczki do warzyw pokroić na paseczki.
Płynne składniki dressingu wymieszać w miseczce. Następnie dodać utarty (na tarce o małych oczkach) imbir obrany ze skórki i posiekany szczypiorek.
Składniki sałatki wymieszać z dressingiem.
Posiekane orzeszki zrumienić na suchej patelni, przesypać na talerz, aby wystygły.
Sałatkę podawać udekorowaną prażonymi orzeszkami.
Smacznego
Źródło:http://codziennik-kuchenny.blogspot.com/2015/03/azjatycka-surowka-z-kapusty-marchewki-i.html