ßßß

Składniki:1/2 główki kapusty stożkowej lub młodej białej kapusty1/2 bulwy fenkułu1 duża marchew2 łyżki siekanych orzeszków ziemnych (bez soli) lub nerkowcówDressing do sałatki:2 łyżki jasnego sosu sojowego3 łyżki soku z limonki lub cytryny2 łyżeczki miodu2 łyżeczki utartego korzenia imbiru2 łyżki posiekanego szczypiorku z dymki1 łyżeczka oleju sezamowego lub mniej (jak lubicie)Przygotowanie:Kapustę poszatkować na niewielkie kawałki.Fenkuł pokroić na baaardzo cieniutkie plasterki.Marchew obrać ze skórki i za pomocą obieraczki do warzyw pokroić na paseczki.Płynne składniki dressingu wymieszać w miseczce. Następnie dodać utarty (na tarce o małych oczkach) imbir obrany ze skórki i posiekany szczypiorek.Składniki sałatki wymieszać z dressingiem.Posiekane orzeszki zrumienić na suchej patelni, przesypać na talerz, aby wystygły.Sałatkę podawać udekorowaną prażonymi orzeszkami.Smacznego