Wykonanie
Cóż przyjemniejszego od takiej sałatki może pojawić się na talerzu o tej
porze roku. Wybór świeżych warzyw jest nieduży, ale można trochę pokombinować i powstanie surówka o nowym charakterze.Zależało mi aby danie było kolorowe i chrupiące. Znudziły mi się do sałatek sosy typu
vinegret, przygotowałam sos w stylu azjatyckim.
Imbir, sok
limonki i
olej sezamowy wnoszą przyjemną odmianę do surówki z
kapusty i
marchewki.


Składniki:1/2 główki
kapusty stożkowej lub
młodej białej kapusty1/2 bulwy fenkułu1 duża
marchew2 łyżki siekanych
orzeszków ziemnych (bez
soli) lub
nerkowcówDressing do sałatki:2 łyżki jasnego
sosu sojowego3 łyżki
soku z limonki lub
cytryny2 łyżeczki
miodu2 łyżeczki utartego korzenia
imbiru2 łyżki posiekanego
szczypiorku z
dymki1 łyżeczka
oleju sezamowego lub mniej (jak lubicie)Przygotowanie:
Kapustę poszatkować na niewielkie kawałki.Fenkuł pokroić na baaardzo cieniutkie plasterki.
Marchew obrać ze skórki i za pomocą obieraczki do warzyw pokroić na paseczki.Płynne składniki dressingu wymieszać w miseczce. Następnie dodać utarty (na tarce o małych oczkach)
imbir obrany ze skórki i posiekany
szczypiorek.Składniki sałatki wymieszać z dressingiem.Posiekane orzeszki zrumienić na suchej patelni, przesypać na talerz, aby wystygły.
Sałatkę podawać udekorowaną prażonymi orzeszkami.Smacznego