Wykonanie
Kiedyś
buraki nie należały do moich ulubionych warzyw. Znałam je z dzieciństwa jako mało doprawioną paćkę, której nieodłącznie towarzyszył kotlet mielony;)Dopiero dzięki tej
sałatce przekonałam się, że
buraczki są pyszne.
Sałatka ma przyjemny i wyrazisty słodko-kwaśny smak . Jest doskonałym dodatkiem do dań obiadowych.
Sałatkę z
buraczków najbardziej lubię w towarzystwie
kaszy jęczmiennej lub
ziemniaków, to zdrowe i proste jedzenie.Na moim blogu znajdziecie przepisy na przepyszne dania z
burakami, szczególnie polecam
sałatkę z pieczonych
buraczków .


Składniki:0,5 kg
buraków1 duże kwaskowe
jabłko2 płaskie łyżki
masłasok z 1/2
cytryny + otarta skórka1 czubata łyżka kwaśnej
śmietany (można zastąpić
jogurtem)1 płaska łyżka
mąki1 łyżeczka
cukrusól do smakuPrzygotowanie:
Buraki w skórkach gotować do miękkości. Następnie zalać zimną
wodą, a gdy wystygnąć obrać ze skórki.
Buraki zetrzeć na tarce o grubych oczkach.
Jabłko obrać ze skórki i zetrzeć na tarce o grubych oczkach.W garnku o grubym dnie rozgrzać
masło, dodać
mąkę i dokładnie wymieszać, aby nie było grudek.Dodać utarte
buraki,
jabłko,
sok z cytryny,
skórkę z cytryny (dokładnie umytej),
cukier.Składniki sałatki dokładnie wymieszać, dusić na bardzo małym ogniu, często mieszając.Warzywa należy dusić ok. 5 minut - aż
jabłko będzie równie miękkie jak
buraki. Jeśli warzywa zacznią przywierać do dna garnka, można dodać trochę
wody (2-3 łyżki).Pod koniec duszenia dodać
śmietanę i doprawić do smaku
solą.
Sałatkę podawać na ciepło.Smacznego