Wykonanie
Jeśli chcecie zrobić najlepsze
śledzie z
cebulą, to muszą to być
śledzie z
szalotką. I to nie byle jaką, bo
szalotką francuską. Kupicie ją w dużych sieciach handlowych,
szalotka wyhodowana w Polsce jest zbyt wyrazista do uzyskania idealnych
śledzi. Przy krojeniu francuskich
szalotek nie płaczemy, nie trzeba ich przelewać wrzątkiem, ponieważ mają delikatny smak i zapach.Jakiś czas temu myślałam, że
śledzie z
czerwoną cebulą, są najlepsze jakie mi się udaje zrobić. Okazuje się, że dodatek
szalotek daje jeszcze lepszy efekt smakowy.
Śledzie z
cebulą (
szalotkami) są idealne, gdy
śledzie są słone i
cebulowe, ale smak
cebuli nie zagłusza smaku
ryby.Słoik
śledzi z
cebulą można przygotować już teraz i może czekać w lodówce do Świąt.
Śledzie według tego przepisu doskonale smakują jako dodatek do schłodzonej,
czystej wódki.


Składniki:50 dkg płatów
śledzi (solone, bez skóry)2 szklanki, drobno posiekanych
szalotek1/2 łyżeczki
pieprzu czarnegoy grubo mielonego +
pieprz do posypania
śledzi2 łyżeczki suszonego
majeranku (opcjonalnie)
olej rzepakowyPrzygotowanie:Płaty
śledzi włożyć do miski i przepłukać zimną
wodą, następnie zalać
śledzie wodą i pozostawić ok. 20 minut. Czas moczenia
śledzi zależy od upodobań kucharza, ja lubię kiedy są słone, ale nie przesolone.Wyłożyć
śledzie na sito, aby ociekły z
wody.
Szalotki pokroić w drobną kosteczkę, oprószyć niewielką ilością
pieprzu i ewentualnie
majerankiem i wymieszać.Osuszone płaty
śledzi pokroić na kawałki.Na dno słoika nałożyć grubą warstwę posiekanej
cebuli, na niej ułożyć warstwę
śledzi, posypać je
pieprzem i
cebulą. Układać
śledzie i
cebulę, aż do wyczerpania składników i dodać taką ilość
oleju aby zakrył
cebulę.Słoik ze
śledziami przechowywać w lodówce, są gotowe do jedzenia po kilku godzinach.Smacznego
Śledzie w miodzie
Sałatka śledziowa z
burakamiSałatka lwowska
Śledzie z
czosnkiem