ßßß

Składniki:50 dkg płatów śledzi (solone, bez skóry)2 szklanki, drobno posiekanych szalotek1/2 łyżeczki pieprzu czarnegoy grubo mielonego + pieprz do posypania śledzi2 łyżeczki suszonego majeranku (opcjonalnie)olej rzepakowyPrzygotowanie:Płaty śledzi włożyć do miski i przepłukać zimną wodą, następnie zalać śledzie wodą i pozostawić ok. 20 minut. Czas moczenia śledzi zależy od upodobań kucharza, ja lubię kiedy są słone, ale nie przesolone.Wyłożyć śledzie na sito, aby ociekły z wody.Szalotki pokroić w drobną kosteczkę, oprószyć niewielką ilością pieprzu i ewentualnie majerankiem i wymieszać.Osuszone płaty śledzi pokroić na kawałki.Na dno słoika nałożyć grubą warstwę posiekanej cebuli, na niej ułożyć warstwę śledzi, posypać je pieprzem i cebulą. Układać śledzie i cebulę, aż do wyczerpania składników i dodać taką ilość oleju aby zakrył cebulę.Słoik ze śledziami przechowywać w lodówce, są gotowe do jedzenia po kilku godzinach.SmacznegoŚledzie w miodzieSałatka śledziowa z burakamiSałatka lwowskaŚledzie z czosnkiem