Wykonanie
Wyobrażam sobie, że mnóstwo osób widząc nazwę przepisu pomyśli ... błeee, okropność. Większość osób, które znam nie lubi
brukselki, chyba nawet
szpinak nie ma tylu wrogów, co ta mała, śliczna
kapustka. Niechętnych
brukselce, zapraszam do lektury innych wpisów na blogu, milszych Waszym kubkom
smakowym;)A ja uwielbiam
brukselkę w każdej postaci, pod warunkiem, że nie jest rozgotowana. Pomysł na kiszenie
brukselki wydał mi się bardzo ciekawy, więc zrobiłam na próbę kilka słoiczków.
Brukselka, będąca dzieckiem
kapusty i
jarmużu, świetnie
daje się ukisić. Aby nie była zbyt twarda, została obgotowana i zalana
wodą z
kiszonych ogórków. Czy to nie jest świetny pomysł na kiszone warzywo?Kiszona
brukselka jest smacznym dodatkiem do obiadowych, kanapek i
mięs z grilla.


Składniki:
brukselka na każdy słoik: 2 ząbki
czosnku, kilka gałązek
koperkuwoda z
kiszonych ogórków, do wypełnienia słoikaPrzygotowanie:
Brukselkę oczyścić z zewnętrznych liści, ugotować al dente.Wystudzoną
brukselkę ułożyć w słoikach, wraz z obranym
czosnkiem i gałązkami
kopru.Słoki uzupełnić
wodą z
kiszonych ogórków.Słoiki odstawić na 3-4 dni w chłodne miejsce, po tym czasie
brukselka będzie ukiszona.Kiszoną
brukselkę można krótko pasteryzować, wtedy nadaje się do przechowywania na zimę.Smacznego