ßßß

Składniki:1 litr bulionu drobiowego lub warzywnego2 średnie buraki6 łyżek zakwasu na żurek (przepis tutaj)2-3 łyżki śmietany 18 %2 liście laurowe2 ziarenka ziela angielskiego3 ziarenka czarnego pieprzusól, cukier, pieprz ziołowy do smakukoperek do posypaniaugotowane i utłuczone ziemniakiPrzygotowanie:Zagotować bulion, dodać liście laurowe, czarny pieprz, buraki obrane i pokrojone cienkie plasterki.Gotować 20 minut na niewielkim ogniu, wyłączyć gaz i pozostawić zupę do naciągnięcia smakiem i kolorem buraków. Po ok. 20 minutach przecedzić zupę przez sito, na którym pozostaną buraki i ziarenka.Czystą zupę zagotować i odlać kilka łyżek do miski. Z odlaną zupą wymieszać zakwas na żurek i śmietanę, a następnie dodać do zupy w garnku.Doprawić zupę solą, cukrem i pieprzem ziołowym.Zupę podać z ugotowanymi ziemniakami ułożonymi na tym samym talerzu (tak jak na zdjęciu) lub ziemniaki podać na osobnym talerzu.Ziemniaki i zupę obsypać koperkiem.Ziemniaki można podać z usmażonymi na chrupko skwarkami z boczku i cebulką.Smacznego