Wykonanie
Barszcz czerwony z dobieranymi
ziemniakami, to jeden ulubionych smaków mojego dzieciństwa i charakterystyczna potrawa dla mojego rodzinnego regionu. Podanie
ziemniaków na jednym talerzu wraz z barszczem kompletnie się nie przyjęło w moim warszawskim domu. Ja od dzieciństwa ćwiczyłam dobieranie
ziemniaków i barszczu, więc zawsze mnie dziwi, że trzeba je wydawać na osobnych talerzach;)Barszcz w tym wydaniu jest lekko słodki o nieco przaśnym zabarwieniu, za sprawą dodatku zakwasu na żurek.
Ziemniaki gotuje się osobno i ubija na gładko.Zazwyczaj potrawę podaje się z
ziemniakami obficie udekorowanymi skwarkami z
boczku i zrumienioną
cebulką. W mojej wersji pominęłam te smaczne, ale kaloryczne dodatki.


Składniki:1 litr
bulionu drobiowego lub warzywnego2 średnie
buraki6 łyżek zakwasu na żurek (przepis tutaj)2-3 łyżki
śmietany 18 %2
liście laurowe2 ziarenka
ziela angielskiego3 ziarenka
czarnego pieprzusól,
cukier,
pieprz ziołowy do smaku
koperek do posypaniaugotowane i utłuczone
ziemniakiPrzygotowanie:Zagotować
bulion, dodać
liście laurowe,
czarny pieprz,
buraki obrane i pokrojone cienkie plasterki.Gotować 20 minut na niewielkim ogniu, wyłączyć gaz i pozostawić zupę do naciągnięcia smakiem i kolorem
buraków. Po ok. 20 minutach przecedzić zupę przez sito, na którym pozostaną
buraki i ziarenka.Czystą zupę zagotować i odlać kilka łyżek do miski. Z odlaną zupą wymieszać zakwas na żurek i
śmietanę, a następnie dodać do zupy w garnku.Doprawić zupę
solą,
cukrem i
pieprzem ziołowym.Zupę podać z ugotowanymi
ziemniakami ułożonymi na tym samym talerzu (tak jak na zdjęciu) lub
ziemniaki podać na osobnym talerzu.
Ziemniaki i zupę obsypać
koperkiem.
Ziemniaki można podać z usmażonymi na chrupko skwarkami z
boczku i
cebulką.Smacznego