ßßß Cookit - przepis na Barszcz czerwony z dobieranymi ziemniakami

Barszcz czerwony z dobieranymi ziemniakami

nazwa

Wykonanie

Barszcz czerwony z dobieranymi ziemniakami, to jeden ulubionych smaków mojego dzieciństwa i charakterystyczna potrawa dla mojego rodzinnego regionu. Podanie ziemniaków na jednym talerzu wraz z barszczem kompletnie się nie przyjęło w moim warszawskim domu. Ja od dzieciństwa ćwiczyłam dobieranie ziemniaków i barszczu, więc zawsze mnie dziwi, że trzeba je wydawać na osobnych talerzach;)
Barszcz w tym wydaniu jest lekko słodki o nieco przaśnym zabarwieniu, za sprawą dodatku zakwasu na żurek. Ziemniaki gotuje się osobno i ubija na gładko.
Zazwyczaj potrawę podaje się z ziemniakami obficie udekorowanymi skwarkami z boczku i zrumienioną cebulką. W mojej wersji pominęłam te smaczne, ale kaloryczne dodatki.
Składniki:
1 litr bulionu drobiowego lub warzywnego
2 średnie buraki
6 łyżek zakwasu na żurek (przepis tutaj)
2-3 łyżki śmietany 18 %
2 liście laurowe
2 ziarenka ziela angielskiego
3 ziarenka czarnego pieprzu
sól, cukier, pieprz ziołowy do smaku
koperek do posypania
ugotowane i utłuczone ziemniaki
Przygotowanie:
Zagotować bulion, dodać liście laurowe, czarny pieprz, buraki obrane i pokrojone cienkie plasterki.
Gotować 20 minut na niewielkim ogniu, wyłączyć gaz i pozostawić zupę do naciągnięcia smakiem i kolorem buraków. Po ok. 20 minutach przecedzić zupę przez sito, na którym pozostaną buraki i ziarenka.
Czystą zupę zagotować i odlać kilka łyżek do miski. Z odlaną zupą wymieszać zakwas na żurek i śmietanę, a następnie dodać do zupy w garnku.
Doprawić zupę solą, cukrem i pieprzem ziołowym.
Zupę podać z ugotowanymi ziemniakami ułożonymi na tym samym talerzu (tak jak na zdjęciu) lub ziemniaki podać na osobnym talerzu.
Ziemniaki i zupę obsypać koperkiem.
Ziemniaki można podać z usmażonymi na chrupko skwarkami z boczku i cebulką.
Smacznego
Źródło:http://codziennik-kuchenny.blogspot.com/2014/08/barszcz-czerwony-z-dobieranymi.html