ßßß

Składniki:1 mała główka młodej kapusty1 kostka bulionowa warzywna bio2 płaskie łyżki masła1-2 łyżeczki cukru trzcinowegosok z 1/2 dużej cytryny1/2 pęczka koperkusól, mielona kolendra lub pieprz ziołowy do smakuewentualnie 1 płaska łyżka mąki pszennejPrzygotowanie:Kapustę poszatkować, przełożyć do garnka i dolać wody tylko tyle, aby zakryła kapustę.Dodać kostkę bulionową i gotować kapustę do miękkości.Odcedzić kapustę na sicie, pozostawiając 1 szklankę wywaru z kapusty.Rozpuścić w garnku masło i jeśli kapusta ma być nieco bardziej gęsta, dodać mąkę.Dodać wywar z gotowania, kapustę i drobno pokrojony koperek.Dusić kapustę przez ok. 5 minut, a następnie doprawić do smaku cukrem, solą i kolendrą.Po wyłączeniu gazu, dodać do kapusty sok z cytryny.Smacznego