ßßß Cookit - przepis na Młoda kapusta z koperkiem, lekko zakwaszana

Młoda kapusta z koperkiem, lekko zakwaszana

nazwa

Wykonanie

Trudno sobie wyobrazić lepiej pasujący dodatek do młodych ziemniaczków jak młoda kapusta.Takie danie można przygotowywać przez cały rok, ale wczesnym latem smakuje wyjątkowo.
Młodą kapustę najbardziej lubię z dużą ilością koperku, z lekko maślanym posmakiem. Co najważniejsze jest zakwaszona sokiem z cytryny i dzięki temu wspaniale smakuje.
Składniki:
1 mała główka młodej kapusty
1 kostka bulionowa warzywna bio
2 płaskie łyżki masła
1-2 łyżeczki cukru trzcinowego
sok z 1/2 dużej cytryny
1/2 pęczka koperku
sól, mielona kolendra lub pieprz ziołowy do smaku
ewentualnie 1 płaska łyżka mąki pszennej
Przygotowanie:
Kapustę poszatkować, przełożyć do garnka i dolać wody tylko tyle, aby zakryła kapustę.
Dodać kostkę bulionową i gotować kapustę do miękkości.
Odcedzić kapustę na sicie, pozostawiając 1 szklankę wywaru z kapusty.
Rozpuścić w garnku masło i jeśli kapusta ma być nieco bardziej gęsta, dodać mąkę.
Dodać wywar z gotowania, kapustę i drobno pokrojony koperek.
Dusić kapustę przez ok. 5 minut, a następnie doprawić do smaku cukrem, solą i kolendrą.
Po wyłączeniu gazu, dodać do kapusty sok z cytryny.
Smacznego
Źródło:http://codziennik-kuchenny.blogspot.com/2014/07/moda-kapusta-z-koperkiem-lekko.html