Wykonanie
Trudno sobie wyobrazić lepiej pasujący dodatek do
młodych ziemniaczków jak
młoda kapusta.Takie danie można przygotowywać przez cały rok, ale wczesnym latem smakuje wyjątkowo.
Młodą kapustę najbardziej lubię z dużą ilością
koperku, z lekko maślanym posmakiem. Co najważniejsze jest zakwaszona
sokiem z cytryny i dzięki temu wspaniale smakuje.


Składniki:1 mała główka
młodej kapusty1 kostka bulionowa warzywna bio2 płaskie łyżki
masła1-2 łyżeczki
cukru trzcinowegosok z 1/2 dużej
cytryny1/2 pęczka
koperkusól, mielona
kolendra lub
pieprz ziołowy do smakuewentualnie 1 płaska łyżka
mąki pszennejPrzygotowanie:
Kapustę poszatkować, przełożyć do garnka i dolać
wody tylko tyle, aby zakryła
kapustę.Dodać kostkę
bulionową i gotować
kapustę do miękkości.Odcedzić
kapustę na sicie, pozostawiając 1 szklankę
wywaru z
kapusty.Rozpuścić w garnku
masło i jeśli
kapusta ma być nieco bardziej gęsta, dodać
mąkę.Dodać
wywar z gotowania,
kapustę i drobno pokrojony
koperek.Dusić
kapustę przez ok. 5 minut, a następnie doprawić do smaku
cukrem,
solą i
kolendrą.Po wyłączeniu gazu, dodać do
kapusty sok z cytryny.Smacznego