ßßß

Składniki:250 g mąki pszennej100 g drobnego cukru125 g masła2 duże jajka eko100 ml mleka2 płaskie łyżeczki proszku do pieczeniaszczypta solimałe opakowanie cukru waniliowegoskórka otarta z 1 niepryskanej cytryny3 łyżki soku z cytryny1/2 łyżeczki cynamonu1 łyżka cukru trzcinowego do posypania ciastabułka tarta do posypania formy4 twarde i kwaśne jabłka (np. szara reneta)Przygotowanie:Masło utrzeć z cukrem, cukrem waniliowym i skórką cytrynową .Następnie dodać do masy jajka, mleko i sól - ucierać do uzyskania gładkiej masy.Mąkę i proszek przesiać przez sito i dodać do pozostałych składników ciasta.Ciasto przełożyć do natłuszczonej i posypanej bułką tartą tortownicy.Jabłka obrać, wyciąć gniazda nasienne, ponacinać w kratkę. Każdy kawałek jabłka zamoczyć w soku z cytryny.Na wierzchu ciasta układać połówki jabłek, każdą polać sokiem z cytryny wymieszanym z cynamonem .Wierzch ciasta posypać cukrem trzcinowym .Ciasto piec ok. 40 minut w temperaturze 180 stopni.Smacznego