ßßß Cookit - przepis na Pesto rosso

Pesto rosso

nazwa

Wykonanie

Pesto rosso, czyli sycylijska odmiana sosu pesto, którego składniki są ucierane w moździerzu. W kuchni sycylijskiej, widoczne są wpływy kuchni Maghrebu i tradycyjne w pesto orzeszki pinii, zastępuje się migdałami i obowiązkowo dodaję się słodki składnik - cukier lub rodzynki. Jednak najważniejsze w tym sosie są przepyszne suszone na słońcu pomidory.
Pesto rosso ma bardzo wyrazisty, kwaśno-słodki smak, dzięki czemu wystarczy dodać go do potrawy w niewielkiej ilości. Często dodaję to pesto do warzyw gotowanych na parze, jedna łyżeczka sosu (ok. 40 kcal) zdecydowanie poprawia smak dużej miski dietetycznych warzyw ;)
Pesto rosso dodaje się do makaronów, kanapek, pasztetów wegetariańskich, past twarogowych, roladek drobiowych i mnóstwa innych potraw.
Składniki:
1 szklanka suszonych pomidorów w oleju
2 łyżki migdałów w płatkach
1 pomidor
3 łyżki tartego parmezanu
1/3 dużej kulki mozzarelli
kilka gałązek bazylii
1 łyżeczka brązowego cukru
sól, pieprz do smaku
Przygotowanie:
Zmiksować składniki sosu. Pesto doprawić cukrem, solą i pieprzem.
Przełożyć pesto do wyparzonego słoiczka, przechowywać w lodówce.
Smacznego
Źródło:http://codziennik-kuchenny.blogspot.com/2013/12/pesto-rosso.html