Wykonanie
Pesto rosso, czyli sycylijska odmiana
sosu pesto, którego składniki są ucierane w moździerzu. W kuchni sycylijskiej, widoczne są wpływy kuchni Maghrebu i tradycyjne w pesto
orzeszki pinii, zastępuje się
migdałami i obowiązkowo dodaję się słodki składnik -
cukier lub
rodzynki. Jednak najważniejsze w tym sosie są przepyszne suszone na słońcu
pomidory.Pesto rosso ma bardzo wyrazisty, kwaśno-słodki smak, dzięki
czemu wystarczy dodać go do potrawy w niewielkiej ilości. Często dodaję to pesto do warzyw gotowanych na parze, jedna łyżeczka sosu (ok. 40 kcal) zdecydowanie poprawia smak dużej miski dietetycznych warzyw ;)Pesto rosso dodaje się do
makaronów, kanapek, pasztetów wegetariańskich, past
twarogowych, roladek drobiowych i mnóstwa innych potraw.

Składniki:1 szklanka
suszonych pomidorów w
oleju2 łyżki
migdałów w płatkach1
pomidor3 łyżki tartego
parmezanu1/3 dużej kulki
mozzarellikilka gałązek
bazylii1 łyżeczka
brązowego cukrusól,
pieprz do smakuPrzygotowanie:Zmiksować składniki sosu. Pesto doprawić
cukrem,
solą i
pieprzem.Przełożyć pesto do wyparzonego słoiczka, przechowywać w lodówce.Smacznego