ßßß
Składniki:1 opakowanie świeżego ciasta francuskiego1 szklanka brązowej soczewicy1 duża cebula3 ząbki czosnkuolej do smażeniatymianek suszonymajeranek suszonysólpieprzczarnuszkażółtko jaja do posmarowania pasztecikówPrzygotowanie:Ugotować soczewicę do miękkości.Podsmarzyć cebulę na oleju.Soczewicę i cebulę rozdrobnić malakserem.Dodać czosnek przeciśnięty przez praskę i przyprawić solą, tymiankiem, majerankiem, pieprzem . Farsz do pasztecików powinien być mocno przyprawiony i wyrazisty.Aby sprawdzić jaki będzie smak farszu po upieczeniu pasztecików, można na patelni usmażyć łyżkę farszu w formie kotlecika i sprawdzić czy smak jest zadowalający.Przyprawiony farsz wyłożyć na cieście francuskim, zawinąć w roladę, pokroić na paszteciki.Paszteciki układać na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia.Każdego pasztecika posmarować rozbitym żółtkiem i posypać czarnuszką .Piec ok. 30 minut w temperaturze 180 stopni.SmacznegoPrzepis dodaję akcji kulinarnej Soczewica 2