ßßß Cookit - przepis na Paszteciki z brązową soczewicą

Paszteciki z brązową soczewicą

nazwa

Wykonanie

Paszteciki z soczewicą doskonale smakują na ciepło i na zimno. Można je zabrać na drugie śniadanie do pracy, szkoły lub podać do piwa.
Składniki:
1 opakowanie świeżego ciasta francuskiego
1 szklanka brązowej soczewicy
1 duża cebula
3 ząbki czosnku
olej do smażenia
tymianek suszony
majeranek suszony
sól
pieprz
czarnuszka
żółtko jaja do posmarowania pasztecików
Przygotowanie:
Ugotować soczewicę do miękkości.
Podsmarzyć cebulę na oleju.
Soczewicę i cebulę rozdrobnić malakserem.
Dodać czosnek przeciśnięty przez praskę i przyprawić solą, tymiankiem, majerankiem, pieprzem . Farsz do pasztecików powinien być mocno przyprawiony i wyrazisty.
Aby sprawdzić jaki będzie smak farszu po upieczeniu pasztecików, można na patelni usmażyć łyżkę farszu w formie kotlecika i sprawdzić czy smak jest zadowalający.
Przyprawiony farsz wyłożyć na cieście francuskim, zawinąć w roladę, pokroić na paszteciki.
Paszteciki układać na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia.
Każdego pasztecika posmarować rozbitym żółtkiem i posypać czarnuszką .
Piec ok. 30 minut w temperaturze 180 stopni.
Smacznego
Przepis dodaję akcji kulinarnej Soczewica 2
Źródło:http://codziennik-kuchenny.blogspot.com/2013/11/paszteciki-z-brazowa-soczewica.html