Wykonanie
Paszteciki z
soczewicą doskonale smakują na ciepło i na zimno. Można je zabrać na drugie śniadanie do pracy, szkoły lub podać do
piwa.

Składniki:1 opakowanie świeżego
ciasta francuskiego1 szklanka brązowej
soczewicy1 duża
cebula3 ząbki
czosnkuolej do smażenia
tymianek suszony
majeranek suszony
sólpieprzczarnuszkażółtko jaja do posmarowania pasztecikówPrzygotowanie:Ugotować
soczewicę do miękkości.Podsmarzyć
cebulę na
oleju.
Soczewicę i
cebulę rozdrobnić malakserem.Dodać
czosnek przeciśnięty przez praskę i przyprawić
solą,
tymiankiem,
majerankiem,
pieprzem . Farsz do pasztecików powinien być mocno przyprawiony i wyrazisty.Aby sprawdzić jaki będzie smak farszu po upieczeniu pasztecików, można na patelni usmażyć łyżkę farszu w formie kotlecika i sprawdzić czy smak jest zadowalający.Przyprawiony farsz wyłożyć na cieście francuskim, zawinąć w roladę, pokroić na paszteciki.Paszteciki układać na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia.Każdego pasztecika posmarować rozbitym
żółtkiem i posypać
czarnuszką .Piec ok. 30 minut w temperaturze 180 stopni.SmacznegoPrzepis dodaję akcji kulinarnej
Soczewica 2