Wykonanie

Syta i rozgrzewająca zupa, w sam raz na jesienną i zimową
porę. Podana z grzankami i zrumienionym
boczkiem zasmakuje nawet wybrednym. Polecam :)Składniki-
cebula 6 dużych sztuk-
serki topione kremowe 150 gram-
bulion drobiowy 2 litry ( może być także
bulion warzywny )-
majeranek,
papryka czerwona mielona, domowa
wegeta,
czosnek granulowanyDodatki- kilka kromek
białego pieczywa- kilka plasterków
wędzonego boczku-
natka pietruszki świeża lub suszonaWykonanie
Cebulę obieram i kroję w półplasterki. Przekładam na patelnię na której roztopiłam po łyżce
oleju i
masła, dodaję
przyprawy,chwilę duszę aż zmięknie i puści
soki.
Bulion podgrzewam. Do gorącego
bulionu przekładam uduszona
cebulę, gotuję na wolnym ogniu około pół godziny. Po tym czasie odlewam do małego garnuszka trochę gorącej zupy i rozpuszczam w niej pokrojone
serki topione. Kiedy się rozpuszczą zawartość garnuszka wlewam do zupy. Całość miksuję blenderem aż do uzyskania jednolitego kremu
cebulowo-
serowego. Zupę gotuję jeszcze ok.3 minuty.Grzanki i
bekon:Na małej patelni bez dodatku tłuszczu wytapiam na wolnym ogniu pokrojony w cienkie, małe paseczki
boczek, kiedy jest lekko chrupiący przekładam go na talerzyk, a na tą samą patelnię wrzucam pokrojone w kosteczkę
pieczywo. Podgrzewam, mieszając aż do zrumienienia i odpowiedniej chrupkości grzanek.Zupę przelewam do miseczek,dodaję grzanki,
boczek i posypuję
natką pietruszki.Smacznego :)