Wykonanie

Leczo. Bardzo smaczne danie jednogarnkowe. W sezonie przygotowuję je co najmniej kilka
razy, kiedy tylko na grządkach pojawią się
cukinie i dojrzeją
pomidorki. Żeby nie było, "że same warzywa",dodaję do potrawy pachnący
wędzony boczek i
swojską kiełbaskę. Polecam :)Składniki-
cukinia ( jedna duża lub dwie mniejsze )-
papryka 2 szt. ( najlepiej 1 czerwona, 1 zielona )-
pomidory 4- 5 szt.-
cebula-
czosnek 1 duży ząbek, lub 2 mniejsze-
pieczarki 8-10 szt.-
boczek wędzony 15 dkg.- dobra
cienka kiełbasa 1 pętko- domowa
wegeta ( ew.
sól i
pieprz do smaku)-
majeranek,
bazylia-
olejWykonanie.
Boczek i
cebulę kroję w drobna kosteczkę ,
kiełbasę i
pieczarki w półplasterki i plasterki,
paprykę,
cukinię i
pomidory ( sparzone i obrane ze skórki ) w większa kostkę.
Cukinię przed krojeniem obieram ze skórki i jeśli jest duża i ma duże pestki to je usuwam, z małej nie ma takiej potrzeby.W garnku z grubym dnem, rozgrzewam odrobinę
oleju wrzucam
boczek i przesmażam, jak puści trochę tłuszczu i lekko się zrumieni dodaję
kiełbasę, przesmażam, dodaję
pieczarki, przesmażam, dokładam
cebulę, mieszam, zmniejszam ogień i chwilkę duszę, aż
cebula i
pieczarki puszczą sok. Następnie dodaję
paprykę, kiedy trochę zmięknie dodaję
cukinię. Gdy
cukinia jest już prawie miękka dodaję
pomidory. Mieszam i kiedy
pomidory puszczą sok, doprawiam
wegetą,
majerankiem i
bazylią. Odstawiam z gazu, przykrywam pokrywką. Tak przykryte zostawiam na ok. pół godziny, aż smaki się "przegryzą".Podaję z
pieczywem.Smacznego :)

-