ßßß Cookit - przepis na Mini frittata z warzywami, krewetkami i świeżym oregano

Mini frittata z warzywami, krewetkami i świeżym oregano

nazwa

Wykonanie

Proporcje na 3 foremki
Składniki:
3 jajka (wysokiej jakości i z dobrego źródła)
4 łyżki mleka
50 g masła
1 łyżka oliwy
100 g sera cheddar
1/2 czerwonej papryki
1/2 młodej cukinii
1 szalotka
1 ząbek czosnku
2 szczypty soli morskiej
2 szczypty pieprzu białego
kilka podgotowanych krewetek
Wykonanie:
Do miski wbić 3 jajka, przyprawić solą i pieprzem, dodać mleko, posiekane świeże oregano, wymieszać na gładką masę, dosypać starty ser na małych oczkach. Na patelni rozgrzać oliwę + masło, dorzucić posiekaną szalotkę, czosnek i pokrojoną drobno paprykę i cukinię. Podsmażyć, po chwili dodać jajka. Ściętą lekko masę jajeczną przełożyć do foremek wysmarowanych masłem, ułożyć na masie obrane, oczyszczone i umyte krewetki, posypać serem, wstawić do pieca. Zapiekać około 10-15 minut w 200 stopniach.
Smacznego !
Źródło:http://wino-francja-kuchnia.blogspot.com/2014/11/mini-frittata-z-warzywami-krewetkami-i.html