Wykonanie

Zapraszam do przyrządzenia pysznego klasycznego włoskiego tiramisu z
malinami, zastępując
serek mascarpone serkiem homogenizowanym.Proporcje na 4 szklaneczki.Składniki na
biszkopt:3
jajka80 g
cukru pudru80 g
mąki pszennejWykonanie:Oddzielić
białka od
żółtek,
białka ubijać dodając
cukier, przesianą
mąkę, a następnie
żółtka. Wyłożyć powstałą masę na papierze do pieczenia o grubości 1 cm i wstawić do pieca na 12 minut przy temperaturze 180 stopni. Po wystygnięciu wyciąć kółka odpowiednie do naczyń w ktorych podaje się tiramisu.Składniki na krem:1
żółtko200 ml słodkiej
śmietanki125 g
serka mascarpone albo kremowego białego zwykłego
serka, którego ja użyłam do tego kremukilka kropelek ekstraktu
waniliowego30 g
cukru pudruWykonanie:W schłodzonej misce ubić
śmietanę z
cukrem. W drugiej misce ubić
żółtka z
cukrem do powiększenia się objętości masy, następnie dodać
serek, ekstrakt
waniliowy i miksować przez 2 minuty. Połączyć delikatnie ze sobą dwa kremy.Dodatkiem
owocowym są
maliny, które można nabyć w formie świeżych
owoców bądź mrożonych, ja skorzystałam z tej drugiej opcji (około 100 g
malin).W szklaneczkach w kolejności ułożyć
biszkopty,
owoce i krem na przemian. Schłodzić minimum 1 godzinę w lodówce przed podaniem.

Smacznego.