ßßß Cookit - przepis na Tiramisu malinowe - Tiramisu aux framboises

Tiramisu malinowe - Tiramisu aux framboises

nazwa

Wykonanie

Zapraszam do przyrządzenia pysznego klasycznego włoskiego tiramisu z malinami, zastępując serek mascarpone serkiem homogenizowanym.
Proporcje na 4 szklaneczki.
Składniki na biszkopt:
3 jajka
80 g cukru pudru
80 g mąki pszennej
Wykonanie:
Oddzielić białka od żółtek, białka ubijać dodając cukier, przesianą mąkę, a następnie żółtka. Wyłożyć powstałą masę na papierze do pieczenia o grubości 1 cm i wstawić do pieca na 12 minut przy temperaturze 180 stopni. Po wystygnięciu wyciąć kółka odpowiednie do naczyń w ktorych podaje się tiramisu.
Składniki na krem:
1 żółtko
200 ml słodkiej śmietanki
125 g serka mascarpone albo kremowego białego zwykłego serka, którego ja użyłam do tego kremu
kilka kropelek ekstraktu waniliowego
30 g cukru pudru
Wykonanie:
W schłodzonej misce ubić śmietanę z cukrem. W drugiej misce ubić żółtka z cukrem do powiększenia się objętości masy, następnie dodać serek, ekstrakt waniliowy i miksować przez 2 minuty. Połączyć delikatnie ze sobą dwa kremy.
Dodatkiem owocowymmaliny, które można nabyć w formie świeżych owoców bądź mrożonych, ja skorzystałam z tej drugiej opcji (około 100 g malin).
W szklaneczkach w kolejności ułożyć biszkopty, owoce i krem na przemian. Schłodzić minimum 1 godzinę w lodówce przed podaniem.
Smacznego.
Źródło:http://wino-francja-kuchnia.blogspot.com/2014/03/tiramisu-malinowe-tiramisu-aux.html