Wykonanie

Natchnienie chwili.Zapraszam.Składniki:900 g świeżej
brukselki1
czerwona cebula1 łyżka
oliwy100 g
masła3 łyżki
octu winnego2,5 łyżeczki
cukru trzcinowego1 łyżeczka
kminku1/2 łyżeczki
curry2 szczypty
soli morskiej1 szczypta
pieprzukilka gałązek świeżej
natki pietruszkiWykonanie:Każdą
brukselkę oczyścić, odciąć końcówkę, odrzucić zewnętrzne listki, naciąć lekko na czubku na krzyż . Opłukać. Gotować w wodzie około 7 minut. Do
wody dodać szczyptę
soli morskiej, 1 łyżeczkę
cukru i pol łyżeczki
kminku. Następnie odcedzić, przepłukać zimną
wodą. Na patelni rozgrzać
oliwę z grubym plastrem
masła, wrzucić posiekaną
cebulę, dodać szczyptę-dwie
soli morskiej, 1,5 łyżeczki
cukru, 1/2 łyżeczki
curry i chwilę karmelizować, dodać
ocet winny 2-3 łyżki, resztę
masła, zredukować sos i dodać ugotowaną
brukselkę. Wymieszać wszystko i dusić około 3-4 minut. Ozdobić posiekaną
natką pietruszki. Podawać ze świeżym
pieczywem.

Smacznego.