Wykonanie

Dla kochających
kukurydzę i niejedzących
mięsa !Moją inspiracją na ten przepis są dzieci, najbardziej wymagający goście przy
stole :) Także na życzenie pizza z
kukurydzą, która nota
bene zniknęła w mgnieniu oka ;) (to chyba smaczna *__*)Składniki na ciasto:
mąka pszenna - 400 gświeże
drożdże - 50 gciepła
woda - 3/4 szklankiszczypta
soliszczypta
cukruoliwa - 4 łyżkiSos do pizzy:
sos pomidorowy - 150 ml
czosnek - 3 ząbki
sól morska - 2 szczypty
pieprz do smaku
oregano - 1 łyżeczka
oliwa - 1 łyżka
cukier - 1/2 łyżeczkiSkładniki na pizze:1 puszka
kukurydzy400 g
sera GoudaoreganoWykonanie:Do dużej miski w kolejności dodajemy szczyptę
soli,
cukru, rozdrabniamy
drożdże i zalewamy 3/4 szklanki cieplej
wody mieszając wszystko ze sobą. Dosypujemy 400 g
mąki i czekamy chwilkę aż zaczną pracować
drożdże. Mieszamy łyżką masę, a następnie wyrabiamy ręcznie ciasto. Odstawiamy na jakieś pól godziny do wyrośnięcia. Przekładamy ciasto na przygotowany płaski blat i ponownie je wyrabiamy. W moim przypadku kroję ciasto na pól i uzyskuję w ten sposób dwie okrągłe pizze o średnicy 30 cm.Ciekawostka: Taką kulkę z ciasta możemy owinąć w folie kuchenna i przechować w lodówce na następny dzień, bądź zamrozić na inna okazję.Przystępujemy do wałkowania ciasta, oczywiście można je ręcznie rozciągać jak czynią to włosi ;) i ułożyć na blaszce (wcześniej wysmarowana
oliwą). Ciasto również lekko smarujemy
oliwą, a następnie nakładamy nasz sos. Zrobienie
sosu jest bardzo proste, ważne jest zęby to był
sos pomidorowy z kartonu, albo szklanego naczynia. Mieszamy go ze wszystkimi wymienionymi wyżej
przyprawami,
czosnkiem,
oliwą,
oregano etc. Następna czynność to posypanie startym na dużych oczkach
serem, na którym układamy nasze dodatki, lekko posypujemy jeszcze
oregano i wstawiamy do rozgrzanego pieca do 200°C na 15-20 minut. Po upieczeniu można lekko skropić
oliwą i ozdobić świeżą
bazylią.I gotowe :)

Wersji na tę potrawę jest ogromnie dużo, można sobie wyszukiwać najprostszych sposobów na domową pizzę, ja jednak mam nadzieję, że mój opis jest dla wszystkich zrozumialy i nieskomplikowany ;)Smacznego !