Wykonanie
Sk ł adniki na ciasto:
mąka - 400 g
drożdże - 50 gciepła
woda - 3/4 szklankiszczypta
soliszczypta
cukruoliwa - 4 łyżkiSos do pizzy:
sos pomidorowy - 150 ml
czosnek - 3 ząbki
sól morskapieprzoreganooliwa - 1 łyżka
cukier - 1,5 łyżeczkiSk ł a d niki na pizz ę :
pieczarki świeże - około 250 g
ser mozarella na wagę - 400 gWykonanie:Blache smarujemy
oliwa, nastepnie wyrobione ciasto rozciagamy tak aby pokryc calosc, ciato ma byc cienkie. Smarujemy lekko
oliwa. Nastepnie skladniki do sosu dobrze wymieszane, (czyli posiekany
czosnek z sosem,
sola,
pieprzem,
oregano i
oliwa) nakladamy na ciasto.
Ser koniecznie na wage, aby moc wygodnie zetrzec na tarce o duzych oczkach, rozkladamy po calosci tak aby przykryc sos. Na wierzchu ukladamy pokrojone w plasterki
pieczarki i posypujemy jeszcze lekko
oregano calosc. Wstawiamy do rozgrzanego piekarnika na 180 stopni i pieczemy okolo 20 minut.To jest szybka i smaczna pizza, ktora zadowoli te mlodsza czesc domownikow, znika w oczach, wiec nalezy przygotowac sie na kolejne rozrabianie ciasta :)Smacznego.