Wykonanie
Lekka
sałatka na
jogurcie z odrobiną
oliwy i świeżego
kopru, zapraszam.Składniki:3 płaty
śledziowe2 upieczone
burakipółtorej
czerwonej cebulipęczek
kopru świeżego1 łyżka
oliwy1/2
cytryny1 łyżeczka
musztardy dijon200 g
jogurtu naturalnego1/2 łyżeczki
pieprzu czarnego1 łyżeczka
cukru trzcinowegoWykonanie:Płaty
śledziowe płuczemy, osuszamy, a następnie skrapiamy
sokiem z cytryny i przyprawiamy
pieprzem, odstawiamy na chwilę.
Buraki zawijamy w folię aluminiową i wstawiamy do pieca od półtorej godziny do dwóch, sprawdzając wykałaczką po godzinie czy są już miękkie, na temperaturę 200 stopni. Po wystygnięciu obieramy i kroimy w małą kosteczkę, łączymy z resztą składników, czyli
cebulą czerwona,
śledziami również pokrojonymi w kosteczkę, posiekanym świeżym
koprem,
musztardą dijon,
jogurtem,
oliwą i
cukrem, do smaku można jeszcze skropić
cytryną. Ozdabiamy
koprem i podajemy z ugotowanymi ziemniaczkami w mundurkach albo świeżym
pieczywem.Smacznego.