ßßß Cookit - przepis na Sałatka śledziowa z pieczonymi buraczkami

Sałatka śledziowa z pieczonymi buraczkami

nazwa

Wykonanie

Lekka sałatka na jogurcie z odrobiną oliwy i świeżego kopru, zapraszam.
Składniki:
3 płaty śledziowe
2 upieczone buraki
półtorej czerwonej cebuli
pęczek kopru świeżego
1 łyżka oliwy
1/2 cytryny
1 łyżeczka musztardy dijon
200 g jogurtu naturalnego
1/2 łyżeczki pieprzu czarnego
1 łyżeczka cukru trzcinowego
Wykonanie:
Płaty śledziowe płuczemy, osuszamy, a następnie skrapiamy sokiem z cytryny i przyprawiamy pieprzem, odstawiamy na chwilę. Buraki zawijamy w folię aluminiową i wstawiamy do pieca od półtorej godziny do dwóch, sprawdzając wykałaczką po godzinie czy są już miękkie, na temperaturę 200 stopni. Po wystygnięciu obieramy i kroimy w małą kosteczkę, łączymy z resztą składników, czyli cebulą czerwona, śledziami również pokrojonymi w kosteczkę, posiekanym świeżym koprem, musztardą dijon, jogurtem, oliwą i cukrem, do smaku można jeszcze skropić cytryną. Ozdabiamy koprem i podajemy z ugotowanymi ziemniaczkami w mundurkach albo świeżym pieczywem.
Smacznego.
Źródło:http://wino-francja-kuchnia.blogspot.com/2013/03/saatka-sledziowa-z-pieczonymi-buraczkami.html