ßßß Cookit - przepis na Pomidorowa na wywarze rybnym

Pomidorowa na wywarze rybnym

nazwa

Wykonanie

Na wywarze, który uzyskałam z łososia zgotowałam pomidorową zupę z gwiazdkami. Przypadła ona szczególnie najmłodszym do gustu, co było widać po pustym talerzu i uśmiechniętej pomarańczowej buzi :)
Polecam.
Składniki:
około 1,5 litra wywaru rybnego (u mnie jest to wywar z łososia)
ugotowany ryż - pól torebki
makaron gwiazdki - około 100 g
przecier pomidorowy - 100 g
śmietanka słodka - 100 g
sól morska (do smaku)
pieprz - szczypta
cukier trzcinowy - 1 łyżeczka
sos sojowy - 2 łyżki
oliwa do skropienia na talerzu (jeżeli ktoś lubi)
natka pietruszki - kilka gałązek
Wykonanie:
Do gotującego sie wywaru można dodać z dwie szklanki wody (to zalezy na ile osób planujemy posiłek) i wsypać makaron. Podgotować chwilę, zupa dzięki temu będzie się zagęszczać, dodajemy przecier pomidorowy, mieszamy całość i gotujemy około 15 minut. Na koniec dodajemy ugotowany wcześniej ryż i przyprawiamy sosem sojowym, solą, pieprzem i cukrem. Gotujemy jeszcze tylko 5-10 minut tak aby wszystko ładnie się połączyło ze sobą, na koniec dolewamy śmietankę i gotowe. Na talerzu skrapiamy oliwą (jeżeli ktoś nie lubi, można oliwę zastąpić masłem, albo w ogolę nie dodawać tłuszczu) i ozdabiamy natką pietruszki.
Smacznego.
Źródło:http://wino-francja-kuchnia.blogspot.com/2013/03/pomidorowa-na-wywarze-rybnym.html