Spaghetti carbonara w sosie śmietanowym.Składniki:makaron spaghetti - 250 gśmietanka słodka - 400 gboczek wędzony - 200 gdwa żółtkadwa ząbki czosnkumasło - 30 goliwa - jedna łyżkaser mozzarella na wagę - 100 gdwie łyżki octu balsamicznego z białego winapieprznatka pietruszki - kilka gałązekWykonanie:Na patelni (u mnie ceramiczna) rozgrzewamy oliwę z masłem, dorzucamy czosnek obrany i rozgnieciony, chwilę smażymy i wyciągamy z patelni. Dodajemy boczek i smażymy chwilę aż nabierze dobrego koloru i zapachu. Dolewamy ocet i czekamy aż odparuje, następnie wlewamy 200 g śmietanki i całość dusimy, śmietanka nam się zredukuje, dlatego kolejną porcję jej 200 g w osobnej miseczce mieszamy z żółtkami po to by je dodać na koniec duszenia. Łączymy całość, dorzucamy posiekaną pietruszkę i mieszamy z makaronem wcześniej ugotowanym al dente.Posypujemy jeszcze wierzch na talerzu pietruszka i startym na dużych oczkach serem mozzarella. Oczywiście dobór sera jest dowolny, kwestia gustu kucharza i organizatora kolacji przy świecach ;)Dodam jeszcze, że nie użyłam soli do tego dania, gdyż jest boczek.Smacznego.