ßßß Cookit - przepis na Spaghetti carbonara

Spaghetti carbonara

nazwa

Wykonanie

Spaghetti carbonara w sosie śmietanowym.
Składniki:
makaron spaghetti - 250 g
śmietanka słodka - 400 g
boczek wędzony - 200 g
dwa żółtka
dwa ząbki czosnku
masło - 30 g
oliwa - jedna łyżka
ser mozzarella na wagę - 100 g
dwie łyżki octu balsamicznego z białego wina
pieprz
natka pietruszki - kilka gałązek
Wykonanie:
Na patelni (u mnie ceramiczna) rozgrzewamy oliwę z masłem, dorzucamy czosnek obrany i rozgnieciony, chwilę smażymy i wyciągamy z patelni. Dodajemy boczek i smażymy chwilę aż nabierze dobrego koloru i zapachu. Dolewamy ocet i czekamy aż odparuje, następnie wlewamy 200 g śmietanki i całość dusimy, śmietanka nam się zredukuje, dlatego kolejną porcję jej 200 g w osobnej miseczce mieszamy z żółtkami po to by je dodać na koniec duszenia. Łączymy całość, dorzucamy posiekaną pietruszkę i mieszamy z makaronem wcześniej ugotowanym al dente.
Posypujemy jeszcze wierzch na talerzu pietruszka i startym na dużych oczkach serem mozzarella. Oczywiście dobór sera jest dowolny, kwestia gustu kucharza i organizatora kolacji przy świecach ;)
Dodam jeszcze, że nie użyłam soli do tego dania, gdyż jest boczek.
Smacznego.
Źródło:http://wino-francja-kuchnia.blogspot.com/2013/02/spaghetti-carbonara.html