ßßß
Składniki (na 11 szt. o średnicy ok. 12 cm):120 g mąki luksusowej (550) lub uniwersalnej (650) - można odmierzyć miarką o poj. 200 ml120 g mąki pszennej pełnoziarnistej (1850 lub 2000)2 łyżeczki proszku do pieczenia3/4 łyżeczki sody oczyszczonej1 łyżeczka cynamonupół łyżeczki soli2 jajka, lekko roztrzepane3 łyżki oleju3 łyżki jogurtu greckiego lub tego serka200 ml mleka50 ml syropu klonowego1 łyżeczka ekstraktu waniliowegopół szklanki pokrojonych w kostkę truskawekPrzygotowanie:1. W dużej misce wymieszać pierwsze osiem składników. Następnie dodać pozostałe (oprócz truskawek) i dokładnie wymieszać.
2. Ciasto nalewać miarką o poj. 50 ml na rozgrzaną, beztłuszczową patelnię, następnie posypać je pokrojonymi truskawkami. Kiedy pojawią się pęcherzyki, można przerzucać na drugą stronę. Smażyć chwilkę, aż się zrumienią.Pankejki podawać z syropem klonowym.Źródło/ Inspiracja: fooddonelight.com