Wykonanie
Aaaale pychota! Pankejki są z reguły delikatne, bardzo puszyste, rozpływające się w ustach, i te właśnie takie są, ale mają jeszcze jeden ważny atut: są zdrowsze, bo bez
cukru, z małą ilością tłuszczu i z dodatkiem
mąki pełnoziarnistej. Zatem osoby będące na diecie również mogą sobie pozwolić na śniadanie "na bogato" :)Ach, jak ja kocham pankejki i wiem, że jest to miłość odwzajemniona: tylko na nie spojrzę, a one krzyczą moje imię i proszą, aby je zjeść :) Też słyszysz to wołanie? :)

Składniki (na 11 szt. o średnicy ok. 12 cm):120 g
mąki luksusowej (550) lub uniwersalnej (650) - można odmierzyć miarką o poj. 200 ml120 g
mąki pszennej pełnoziarnistej (1850 lub 2000)2 łyżeczki
proszku do pieczenia3/4 łyżeczki
sody oczyszczonej1 łyżeczka
cynamonupół łyżeczki
soli2
jajka, lekko roztrzepane3 łyżki
oleju3 łyżki
jogurtu greckiego lub tego
serka200 ml
mleka50 ml
syropu klonowego1 łyżeczka ekstraktu
waniliowegopół szklanki pokrojonych w kostkę
truskawekPrzygotowanie:1. W dużej misce wymieszać pierwsze osiem składników. Następnie dodać pozostałe (oprócz
truskawek) i dokładnie wymieszać.

2. Ciasto nalewać miarką o poj. 50 ml na rozgrzaną, beztłuszczową patelnię, następnie posypać je pokrojonymi
truskawkami. Kiedy pojawią się pęcherzyki, można przerzucać na drugą stronę. Smażyć chwilkę, aż się zrumienią.Pankejki podawać z
syropem klonowym.Źródło/ Inspiracja: fooddonelight.com
