Wykonanie
Trochę mi się zeszło nad tym
tortem, ale warto było :) Kto by pomyślał, że kilka różyczek, a tyle pracy:) Ale praktyka czyni mistrza, więc liczę, że następnym razem pójdzie mi zdecydowanie szybciej. Świetny poradnik "Jak zrobić róże z masy cukrowej" znalazłam na tej stronie. Nieskromnie przyznam, że tort wyszedł bardzo smaczny, nie za słodki, z wyczuwalną
pomarańczową nutą.

Składniki:
Biszkopt (na tortownicę 22-24 cm):5
jajekszczypta
soli3/4 szklanki (160g)
cukru3/4 szklanki (100g)
mąki pszennej tortowej1/4 szklanki (35g)
mąki ziemniaczanejMasa czekoladowa:1
budyń waniliowy1 - 1,5 tabliczki
gorzkiej czekolady1 kostka
masłaMus
pomarańczowy:miąższ z 4
pomarańczy, bez błonek2 łyżki
cukru pudru1 łyżka
soku z cytryny3 łyżeczki
żelatynyMasa
maślana:1 kostka
masła1 szklanka
cukru pudru1 łyżeczka
mlekakilka kropel ekstraktu z
waniliiPoncz:sok z
pomarańczyPrzygotowanie:
Biszkopt:
Białka oddzielić od
żółtek i ubić na sztywną pianę. Pod koniec ubijania stopniowo dodawać
cukier, a następnie kolejno
żółtka i obydwie przesiane i wymieszane
mąki. Dno tortownicy wyłożyć papierem do pieczenia i wylać ciasto. Wstawić do nagrzanego piekarnika i piec w temp. 175-180°C przez ok. 30-40 minut (do momentu suchego patyczka).Gorący
biszkopt wyjąć z piekarnika i z wysokości ok. 60 cm opuścić go w formie na podłogę. Wyłączyć piekarnik, wstawić tam ponownie
biszkopt i pozostawić do wystudzenia przy otwartych drzwiczkach piekarnika. Wyjmować z formy po całkowitym wystudzeniu.Źródło: Moje Pasje
KrakówMasa czekoladowa:Ugotować
budyń waniliowy wg przepisu na opakowaniu, dodając 1 łyżkę
cukru więcej. Ostudzić. W kąpieli
wodnej rozpuścić
czekoladę. Utrzeć
masło dodając po trochu
budyń i
czekoladę. Jeśli masa jest za mało słodka można dodać trochę
cukru pudru.Mus
pomarańczowy:
Żelatynę rozpuścić w niewielkiej ilości
wody.
Pomarańcze krótko przesmażyć w garnku, dodać
cukier i
sok z cytryny do smaku, wymieszać. Zdjąć z ognia i wmieszać
żelatynę. Odstawić do stężenia.Źródło: Pin-up
CakeMasa
maślana:Mikserem utrzeć
masło z
cukrem pudrem, dodać kilka kropel ekstraktu z
wanilii, miksować do uzyskania puszystości. Można dodatkowo zabarwić
barwnikiem spożywczym lub
kakao.
Biszkopt przekroić na 3 blaty, nasączyć
sokiem z
pomarańczy i przełożyć masą
czekoladową z musem wg poniższej instrukcji.Na koniec obłożyć cały tort masą
maślaną, wyrównać górę i boki, aby powierzchnia była gładka. Wtedy masa cukrowa będzie lepiej wyglądała i nie będą się odznaczały żadne grudki. Obłożony tort masą
maślaną wstawić (najlepiej na noc) do lodówki.Na drugi dzień tort obłożyć masą
cukrową i udekorować wg uznania.Użyłam ok. 600 g białej masy cukrowej, którą zabarwiałam barwnikami spożywczymi w żelu (Wilton).



