ßßß
Składniki:Biszkopt (na tortownicę 22-24 cm):5 jajekszczypta soli3/4 szklanki (160g) cukru3/4 szklanki (100g) mąki pszennej tortowej1/4 szklanki (35g) mąki ziemniaczanejMasa czekoladowa:1 budyń waniliowy1 - 1,5 tabliczki gorzkiej czekolady1 kostka masłaMus pomarańczowy:miąższ z 4 pomarańczy, bez błonek2 łyżki cukru pudru1 łyżka soku z cytryny3 łyżeczki żelatynyMasa maślana:1 kostka masła1 szklanka cukru pudru1 łyżeczka mlekakilka kropel ekstraktu z waniliiPoncz:sok z pomarańczyPrzygotowanie:Biszkopt:Białka oddzielić od żółtek i ubić na sztywną pianę. Pod koniec ubijania stopniowo dodawać cukier, a następnie kolejno żółtka i obydwie przesiane i wymieszane mąki. Dno tortownicy wyłożyć papierem do pieczenia i wylać ciasto. Wstawić do nagrzanego piekarnika i piec w temp. 175-180°C przez ok. 30-40 minut (do momentu suchego patyczka).Gorący biszkopt wyjąć z piekarnika i z wysokości ok. 60 cm opuścić go w formie na podłogę. Wyłączyć piekarnik, wstawić tam ponownie biszkopt i pozostawić do wystudzenia przy otwartych drzwiczkach piekarnika. Wyjmować z formy po całkowitym wystudzeniu.Źródło: Moje Pasje KrakówMasa czekoladowa:Ugotować budyń waniliowy wg przepisu na opakowaniu, dodając 1 łyżkę cukru więcej. Ostudzić. W kąpieli wodnej rozpuścić czekoladę. Utrzeć masło dodając po trochu budyń i czekoladę. Jeśli masa jest za mało słodka można dodać trochę cukru pudru.Mus pomarańczowy:Żelatynę rozpuścić w niewielkiej ilości wody. Pomarańcze krótko przesmażyć w garnku, dodać cukier i sok z cytryny do smaku, wymieszać. Zdjąć z ognia i wmieszać żelatynę. Odstawić do stężenia.Źródło: Pin-up CakeMasa maślana:Mikserem utrzeć masło z cukrem pudrem, dodać kilka kropel ekstraktu z wanilii, miksować do uzyskania puszystości. Można dodatkowo zabarwić barwnikiem spożywczym lub kakao.Biszkopt przekroić na 3 blaty, nasączyć sokiem z pomarańczy i przełożyć masą czekoladową z musem wg poniższej instrukcji.Na koniec obłożyć cały tort masą maślaną, wyrównać górę i boki, aby powierzchnia była gładka. Wtedy masa cukrowa będzie lepiej wyglądała i nie będą się odznaczały żadne grudki. Obłożony tort masą maślaną wstawić (najlepiej na noc) do lodówki.Na drugi dzień tort obłożyć masą cukrową i udekorować wg uznania.Użyłam ok. 600 g białej masy cukrowej, którą zabarwiałam barwnikami spożywczymi w żelu (Wilton).


