ßßß Cookit - przepis na Różyczki - tort czekoladowo-pomarańczowy w stylu angielskim

Różyczki - tort czekoladowo-pomarańczowy w stylu angielskim

nazwa

Wykonanie

Trochę mi się zeszło nad tym tortem, ale warto było :) Kto by pomyślał, że kilka różyczek, a tyle pracy:) Ale praktyka czyni mistrza, więc liczę, że następnym razem pójdzie mi zdecydowanie szybciej. Świetny poradnik "Jak zrobić róże z masy cukrowej" znalazłam na tej stronie. Nieskromnie przyznam, że tort wyszedł bardzo smaczny, nie za słodki, z wyczuwalną pomarańczową nutą.
Składniki:
Biszkopt (na tortownicę 22-24 cm):
5 jajek
szczypta soli
3/4 szklanki (160g) cukru
3/4 szklanki (100g) mąki pszennej tortowej
1/4 szklanki (35g) mąki ziemniaczanej
Masa czekoladowa:
1 budyń waniliowy
1 - 1,5 tabliczki gorzkiej czekolady
1 kostka masła
Mus pomarańczowy:
miąższ z 4 pomarańczy, bez błonek
2 łyżki cukru pudru
1 łyżka soku z cytryny
3 łyżeczki żelatyny
Masa maślana:
1 kostka masła
1 szklanka cukru pudru
1 łyżeczka mleka
kilka kropel ekstraktu z wanilii
Poncz:
sok z pomarańczy
Przygotowanie:
Biszkopt:
Białka oddzielić od żółtek i ubić na sztywną pianę. Pod koniec ubijania stopniowo dodawać cukier, a następnie kolejno żółtka i obydwie przesiane i wymieszane mąki. Dno tortownicy wyłożyć papierem do pieczenia i wylać ciasto. Wstawić do nagrzanego piekarnika i piec w temp. 175-180°C przez ok. 30-40 minut (do momentu suchego patyczka).
Gorący biszkopt wyjąć z piekarnika i z wysokości ok. 60 cm opuścić go w formie na podłogę. Wyłączyć piekarnik, wstawić tam ponownie biszkopt i pozostawić do wystudzenia przy otwartych drzwiczkach piekarnika. Wyjmować z formy po całkowitym wystudzeniu.
Źródło: Moje Pasje Kraków
Masa czekoladowa:
Ugotować budyń waniliowy wg przepisu na opakowaniu, dodając 1 łyżkę cukru więcej. Ostudzić. W kąpieli wodnej rozpuścić czekoladę. Utrzeć masło dodając po trochu budyń i czekoladę. Jeśli masa jest za mało słodka można dodać trochę cukru pudru.
Mus pomarańczowy:
Żelatynę rozpuścić w niewielkiej ilości wody. Pomarańcze krótko przesmażyć w garnku, dodać cukier i sok z cytryny do smaku, wymieszać. Zdjąć z ognia i wmieszać żelatynę. Odstawić do stężenia.
Źródło: Pin-up Cake
Masa maślana:
Mikserem utrzeć masło z cukrem pudrem, dodać kilka kropel ekstraktu z wanilii, miksować do uzyskania puszystości. Można dodatkowo zabarwić barwnikiem spożywczym lub kakao.
Biszkopt przekroić na 3 blaty, nasączyć sokiem z pomarańczy i przełożyć masą czekoladową z musem wg poniższej instrukcji.
Na koniec obłożyć cały tort masą maślaną, wyrównać górę i boki, aby powierzchnia była gładka. Wtedy masa cukrowa będzie lepiej wyglądała i nie będą się odznaczały żadne grudki. Obłożony tort masą maślaną wstawić (najlepiej na noc) do lodówki.
Na drugi dzień tort obłożyć masą cukrową i udekorować wg uznania.Użyłam ok. 600 g białej masy cukrowej, którą zabarwiałam barwnikami spożywczymi w żelu (Wilton).
Źródło:http://www.cookierenka.com/2013/12/rozyczki-tort-czekoladowo-pomaranczowy.html