Wykonanie
Najlepsze babeczki
czekoladowe na świecie :) Przepyszne, wilgotne w środku, dzięki
czekoladzie deserowej nie są zbyt słodkie, pięknie wyrastają, poza tym przepis jest naprawdę prosty i robi się je błyskawicznie. Czego chcieć więcej? Chyba tylko dokładki :)

Składniki (na 20 szt. - można zrobić mniejszą ilość z połowy porcji):Na babeczki:2 szklanki *
mąki1 szklanka
cukru (dałam troszkę mniej)1 szklanka
mleka1 szklanka
oleju2
jajka1 łyżeczka
proszku do pieczenia1 łyżeczka
sody oczyszczonej2 czubate łyżki
dżemu (użyłam
porzeczkowego)3 czubate łyżki tradycyjnego
kakaotabliczka
deserowej czekolady, połamana na małe kawałki* odmierzamy szklanką o poj. 250 mlNa ganasz
czekoladowy:200 g
śmietany kremówki 36%1 tabliczka
czekolady deserowejpół tabliczki
czekolady mlecznejDodatkowo:2-3 łyżki kandyzowanej
skórki pomarańczowej w kostkachPrzygotowanie:Babeczki:1. Piekarnik rozgrzać do temperatury 200 ° C (termoobieg: 180 ° C).2.
Mąkę, proszek,
sodę i
kakao przesiać do miski, dodać
cukier i wymieszać.3. Następnie dodać składniki mokre:
olej,
mleko,
jajka i
dżem, wszystko razem zmiksować.4. Dodać kawałki
czekolady i wymieszać łyżką.5. Foremki silikonowe lub papilotki napełniać do 2/3 wysokości (lub do połowy, jeśli nie chcemy, żeby babeczki za bardzo wystawały ponad papilotki).6. Piec ok. 20 minut. Odstawić do wystygnięcia.Źródło/ Inspiracja: kulinarnyblogwiedzmowy.blox.plGanasz
czekoladowy:
Czekoladę połamać i wrzucić do metalowej miseczki, zalać
śmietaną. W kąpieli
wodnej podgrzać
czekoladę i
śmietanę, mieszając od czasu do czasu, aż wszystko się rozpuści i powstanie gładka masa. Gotową masą polać babeczki i posypać kandyzowaną
skórką pomarańczową.