ßßß Cookit - przepis na Proste babeczki czekoladowe z kawałkami czekolady

Proste babeczki czekoladowe z kawałkami czekolady

nazwa

Wykonanie

Najlepsze babeczki czekoladowe na świecie :) Przepyszne, wilgotne w środku, dzięki czekoladzie deserowej nie są zbyt słodkie, pięknie wyrastają, poza tym przepis jest naprawdę prosty i robi się je błyskawicznie. Czego chcieć więcej? Chyba tylko dokładki :)
Składniki (na 20 szt. - można zrobić mniejszą ilość z połowy porcji):
Na babeczki:
2 szklanki * mąki
1 szklanka cukru (dałam troszkę mniej)
1 szklanka mleka
1 szklanka oleju
2 jajka
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1 łyżeczka sody oczyszczonej
2 czubate łyżki dżemu (użyłam porzeczkowego)
3 czubate łyżki tradycyjnego kakao
tabliczka deserowej czekolady, połamana na małe kawałki
* odmierzamy szklanką o poj. 250 ml
Na ganasz czekoladowy:
200 g śmietany kremówki 36%
1 tabliczka czekolady deserowej
pół tabliczki czekolady mlecznej
Dodatkowo:
2-3 łyżki kandyzowanej skórki pomarańczowej w kostkach
Przygotowanie:
Babeczki:
1. Piekarnik rozgrzać do temperatury 200 ° C (termoobieg: 180 ° C).
2. Mąkę, proszek, sodę i kakao przesiać do miski, dodać cukier i wymieszać.
3. Następnie dodać składniki mokre: olej, mleko, jajka i dżem, wszystko razem zmiksować.
4. Dodać kawałki czekolady i wymieszać łyżką.
5. Foremki silikonowe lub papilotki napełniać do 2/3 wysokości (lub do połowy, jeśli nie chcemy, żeby babeczki za bardzo wystawały ponad papilotki).
6. Piec ok. 20 minut. Odstawić do wystygnięcia.
Źródło/ Inspiracja: kulinarnyblogwiedzmowy.blox.pl
Ganasz czekoladowy:
Czekoladę połamać i wrzucić do metalowej miseczki, zalać śmietaną. W kąpieli wodnej podgrzać czekoladę i śmietanę, mieszając od czasu do czasu, aż wszystko się rozpuści i powstanie gładka masa. Gotową masą polać babeczki i posypać kandyzowaną skórką pomarańczową.
Źródło:http://www.cookierenka.com/2013/11/proste-babeczki-czekoladowe.html