Wykonanie
To połączenie nie może się nie udać :) Moja rolada nie dała się zwinąć tak jak trzeba, ale myślę, że to kwestia braku wprawy - to moja pierwsza rolada!W smaku genialna, czekoladowa, ze świeżymi
truskawkami (niestety nie są to jeszcze polskie
truskawki, ale z naszymi na pewno będzie jeszcze pyszniejsza :)Polecam Wam ten przepis, idealna do
kawki:)

Potrzebujemy:Na ciasto4
jajka100 g
cukru100 g
mąki pszennej3/4 łyżeczki
sody oczyszczonej4 łyżki
kakao50 g gorzkiej, startej
czekolady1 łyżka
cukru waniliowegoSkładniki na krem4 łyżki Nutelli250 g
serka mascarponeDodatkowo - garść
truskawekWszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej.
Białka ubijamy na sztywną pianę, stopniowo dodajemy
cukier, cały czas miksujemy.Wlewamy po jednym
żółtku, miksujemy.Do masy dodajemy przesianą
mąkę,
kakao,
sodę oczyszczoną oraz startą
gorzką czekoladę.Mieszamy całość dość delikatnie, tak aby piana nie opadła.Przygotować ścierkę, posypać ją
cukrem waniliowym.Na blachę wyłożoną papierem do pieczenia (o wymiarach 28 x 42 cm) wylewamy ciasto. Wstawiamy do rozgrzanego piekarnika na 180 stopni, pieczemy przez 12-15 minut.Natychmiast po upieczeniu przekładamy ciasto na posypaną
cukrem ścierkę i delikatnie zwijamy wzdłuż dłuższego
boku.Zostawiamy na chwilę, robimy w tym czasie krem.Nutellę miksujemy z
mascarpone.
Truskawki myjemy i kroimy w plasterki.Krem z Nutelli rozsmarowujemy na upieczonym cieście zanim ostygnie. Następnie posypujemy
truskawkami i zwijamy znowu wzdłuż dłuższego
boku.Wstawiamy zawinięte w ścierkę do lodówki.Kroimy, gdy ciasto całkowicie się ostudzi. Smacznego!