ßßß Cookit - przepis na Gotowanie

Gotowanie

nazwa

Wykonanie

Kogel mogel to zdecydowanie smak mojego dzieciństwa. Jadłam sam - z cukrem, lub w wersji kakaowej. W obydwóch wydaniach zawsze bardzo mi smakował. Ostatnio zupełnie zapomniałam o tym deserze, ale dzisiaj postanowiłam nieco go odświeżyć.
Jabłka zapiekane z koglem moglem to zdecydowanie coś dla mojego M. (ponieważ nie znosi on surowego jajka), ale również dla mnie - jako dla wiernej fanki kogla mogla :)
Niestety, moje dziecko zjadło prawie wszystko. Dla M. nic nie zostało. Muszę zrobić jeszcze jedną porcję :)
Potrzebujemy:
2 jabłka
4 duże żółtka
3-4 łyżki cukru
cynamon (u mnie świeży starty na tarce, ale może być 1/3 łyżeczki cynamonu w proszku).
Jabłka myjemy, obieramy i kroimy na ćwiartki. Układamy w naczyniu żaroodpornym jedno obok drugiego.
Żółtka ubijamy z cukrem aż zrobią się białe i gęste, łapki miksera będą zostawiały na nich ślad w trakcie ubijania.
Piekarnik rozgrzewamy do 180 stopni.
Jabłka posypujemy cynamonem i zalewamy koglem moglem.
Pieczemy w 180 stopniach przez 15 minut i w 200 stopniach przez kolejne 4-5 minut (zarumienią się z wierzchu).
Najlepiej podawać z ulubioną konfiturą.
Smacznego!
Źródło:http://www.kuchnia-elexis.com/2015/03/jabka-zapiekane-z-koglem-moglem.html