ßßß Cookit - przepis na Gotowanie

Gotowanie

nazwa

Wykonanie

Bezglutenowy budyń kusił mnie już od dawna, głównie dlatego, że jest lżejszy od zwykłego budyniu (nie zawiera mąki i masła).
Spodobało mi się zdrowe jedzenie, jedzenie lekkich posiłków, dlatego staram się ostatnio robić ich jak najwięcej. W zasadzie jemy tylko jeden normalny (tzn. taki jak kiedyś) posiłek - zazwyczaj jest to obiad, a pozostałe to prawie same owoce, warzywa oraz zdrowe i bezglutenowe desery.
Budyń jest pyszny, aksamitny, lekko ostry (z nutką chilli i cynamonu), podany z jabłkami ze słoiczka od Babci smakuje wprost wyśmienicie.
Na pewno jeszcze się u nas pojawi, myślę, że już niedługo:)
Bezglutenowy budyń z kaszy jaglanej, z nutką chilli i cynamonu
Potrzebujemy:
1/3 szklanki kaszy jaglanej
2 i 1/3 szklanki mleka (można użyć mleka roślinnego)
15 daktyli (można zastąpić cukrem brązowym - około 2 łyżkami)
100 g gorzkiej czekolady (1 tabliczka)
szczypta soli morskiej
szczypta chilli
1/3 łyżeczki cynamonu
Kaszę jaglaną zalewamy wrzątkiem, przepłukujemy i powtarzamy tę czynność jeszcze raz. Następnie wsypujemy do rondelka z grubym dnem, dodajemy mleko, daktyle i szczyptę soli i gotujemy przez około 15 minut aż kasza będzie miękka.
Pod koniec gotowania dodajemy połamaną w kostkę czekoladę, mieszamy aż czekolada się rozpuści, następnie zdejmujemy z ognia i miksujemy za pomocą blendera.
Jeżeli budyń jest za gęsty, możemy dodać trochę mleka.
Podajemy z owocami lub orzechami:) Smacznego!
*Inspiracja
Źródło:http://www.kuchnia-elexis.com/2015/01/budyn-czekoladowy-z-kaszy-jaglanej.html