Wykonanie
Bezglutenowy
budyń kusił mnie już od dawna, głównie dlatego, że jest lżejszy od zwykłego budyniu (nie zawiera
mąki i
masła).Spodobało mi się zdrowe jedzenie, jedzenie lekkich posiłków, dlatego staram się ostatnio robić ich jak najwięcej. W zasadzie jemy tylko jeden normalny (tzn. taki jak kiedyś) posiłek - zazwyczaj jest to obiad, a pozostałe to prawie same
owoce, warzywa oraz zdrowe i bezglutenowe desery.
Budyń jest pyszny, aksamitny, lekko ostry (z nutką
chilli i
cynamonu), podany z
jabłkami ze słoiczka od Babci smakuje wprost wyśmienicie.Na pewno jeszcze się u nas pojawi, myślę, że już niedługo:)

Bezglutenowy
budyń z
kaszy jaglanej, z nutką
chilli i
cynamonuPotrzebujemy:1/3 szklanki
kaszy jaglanej2 i 1/3 szklanki
mleka (można użyć
mleka roślinnego)15
daktyli (można zastąpić
cukrem brązowym - około 2 łyżkami)100 g
gorzkiej czekolady (1 tabliczka)szczypta
soli morskiejszczypta
chilli1/3 łyżeczki
cynamonuKaszę jaglaną zalewamy wrzątkiem, przepłukujemy i powtarzamy tę czynność jeszcze raz. Następnie wsypujemy do rondelka z grubym dnem, dodajemy
mleko,
daktyle i szczyptę
soli i gotujemy przez około 15 minut aż
kasza będzie miękka.Pod koniec gotowania dodajemy połamaną w kostkę
czekoladę, mieszamy aż
czekolada się rozpuści, następnie zdejmujemy z ognia i miksujemy za pomocą blendera.Jeżeli
budyń jest za gęsty, możemy dodać trochę
mleka.Podajemy z
owocami lub
orzechami:) Smacznego!*Inspiracja