ßßß Cookit - przepis na Czekoladowy budyń jaglany

Czekoladowy budyń jaglany

nazwa

Wykonanie

Okres przeziębień nadciągnął. Przeprosiłam się więc z jaglanką i podaję ją codziennie w przeróżnych postaciach. Ostatnio króluje czekoladowy budyń inspirowany przepisem Olgi :
Składniki:
szklanka ugotowanej kaszy jaglanej
20g gorzkiej czekolady (u mnie 72% z Lidla)
1/2-3/4 szklanki mleka
kilka daktyli (opcjonalnie, jeśli ktoś lubi słodsze)
Mleko podgrzać w garnku, po chwili wrzucić czekoladę. Jeśli używamy daktyli - to jest odpowiedni moment, żeby je dodać :) Podgrzewać aż się cała czekolada ładnie rozpuści. Przelać do kaszy i całość zblendować na gładko. Jeśli budyń jest za gęsty - dolać mleka. Tyle :) Żadna filozofia, za to ten smak!!
Moje dziecko często sobie ten budyń posypuje słonecznikiem. Możliwości modyfikacji jest tak dużo, jak dużo pasujących składników mam w szafkach :)
Źródło:http://okolokuchennie.blogspot.com/2014/09/czekoladowy-budyn-jaglany.html