ßßß Cookit - przepis na Gotowanie

Gotowanie

nazwa

Wykonanie

Są takie ciastka, na które wystarczy spojrzeć i od razu wiadomo, że będą pyszne. Dodatek nutelli robi swoje. Bez niej byłyby to trochę zwyczajne, lekko wilgotne, kakaowe ciastka. Z dodatkiem nutelli są wyraziste, czekoladowe, rozpływające się w ustach. I do tego eleganckie. Polecam:)
Przepis znaleziony na Moich Wypiekach.
Potrzebujemy:
115 g masła
4 łyżki cukru (60 g)
1 jajko
1/2 szklanki mąki pszennej
4 łyżki kakao
0,5 łyżeczki sody (pominęłam, nie miałam akurat)
115 g płatków owsianych (nie instant, około 3/4 szklanki)
Masło wraz z cukrem miksujemy na kremową masę. Dodajemy wszystkie pozostałe składniki - jajko, kakao, mąkę, sodę i płatki owsiane, dokładnie mieszamy do połączenia się składników.
Rozgrzewamy piekarnik do 180 stopni.
Formujemy kulki z ciasta*, układamy na papierze do pieczenia. W każdej kulce robimy dziurkę na środku (trochę jak w kluskach śląskich:) Ja wykonałam je za pomocą drewnianego końca od łyżki.
Wstawiamy do piekarnika na 10 minut w temperaturze 180 stopni.
Po tym czasie suszymy na kratce, gdy ciastka ostygną za pomocą łyżeczki lub szprycy nakładamy nutellę.
Smacznego!
* Jeżeli masa po wymieszaniu jest zbyt miękka żeby utworzyć z niej kulki - wstawiamy ją do lodówki na 20-30 minut.
Źródło:http://www.kuchnia-elexis.com/2014/04/ciasteczka-z-nutella.html