Wykonanie
Są takie
ciastka, na które wystarczy spojrzeć i od razu wiadomo, że będą pyszne. Dodatek nutelli robi swoje. Bez niej byłyby to trochę zwyczajne, lekko wilgotne,
kakaowe ciastka. Z dodatkiem nutelli są wyraziste,
czekoladowe, rozpływające się w ustach. I do tego eleganckie. Polecam:)Przepis znaleziony na Moich Wypiekach.
Potrzebujemy:115 g
masła4 łyżki
cukru (60 g)1
jajko1/2 szklanki
mąki pszennej4 łyżki
kakao0,5 łyżeczki
sody (pominęłam, nie miałam akurat)115 g
płatków owsianych (nie instant, około 3/4 szklanki)
Masło wraz z
cukrem miksujemy na kremową masę. Dodajemy wszystkie pozostałe składniki -
jajko,
kakao,
mąkę,
sodę i
płatki owsiane, dokładnie mieszamy do połączenia się składników.Rozgrzewamy piekarnik do 180 stopni.Formujemy kulki z ciasta*, układamy na papierze do pieczenia. W każdej kulce robimy dziurkę na środku (trochę jak w kluskach śląskich:) Ja wykonałam je za pomocą drewnianego końca od łyżki.Wstawiamy do piekarnika na 10 minut w temperaturze 180 stopni.Po tym czasie suszymy na kratce, gdy
ciastka ostygną za pomocą łyżeczki lub szprycy nakładamy nutellę.Smacznego!* Jeżeli masa po wymieszaniu jest zbyt miękka żeby utworzyć z niej kulki - wstawiamy ją do lodówki na 20-30 minut.