ßßß Cookit - przepis na Czekoladowe ciasteczka z nutellą

Czekoladowe ciasteczka z nutellą

nazwa

Wykonanie

Pyszne, miękkie ciasteczka czekoladowe z nutellą... Czasem nie trzeba dużo, by już przed upieczeniem wiedzieć, że będzie nam smakowało. Tak było i teraz. Szybkie, proste do wykonania, a rezultat zachwycił nasze kubki smakowe :-).
Składniki na około 20 - 25 ciastek:
115 g masła, w temperaturze pokojowej
60 g jasnego cukru muscovado
1 jajko
75 g mąki pszennej
25 g kakao
pół łyżeczki sody oczyszczonej
115 g płatków owsianych
5 - 6 łyżek nutelli
W misie miksera umieścić masło i cukier. Utrzeć do momentu otrzymania kremowej, puszystej masy. Dodać jajko, utrzeć, do połączenia. Dodać mąkę, kakao, sodę, płatki i zmiksować do połączenia.
Z masy uformować kulki wielkości niedużego orzecha włoskiego, kłaść w odstępach na blachę wyłożoną papierem do pieczenia, lekko spłaszczając. W każdej kulce kciukiem (lub jak ja - końcem drewnianej łyżki) zrobić wgłębienie.
Piec około 10 minut w temperaturze 180ºC. Wystudzić na kratce.
Po wystudzeniu łyżeczką (lub - jeśli macie ochotę - szprycą z ozdobną końcówką) w każde wgłębienie nałożyć nutelli.
Smacznego :-).
Przepis pochodzi z 'The cookie and biscuit bible' Catherine Atkinson.
Źródło:http://www.mojewypieki.com/przepis/czekoladowe-ciasteczka-z-nutella