Wykonanie
Pyszne, miękkie
ciasteczka czekoladowe z nutellą... Czasem nie trzeba dużo, by już przed upieczeniem wiedzieć, że będzie nam smakowało. Tak było i teraz. Szybkie, proste do wykonania, a rezultat zachwycił nasze
kubki smakowe :-).Składniki na około 20 - 25
ciastek:115 g
masła, w temperaturze pokojowej60 g jasnego
cukru muscovado1
jajko75 g
mąki pszennej25 g
kakaopół łyżeczki
sody oczyszczonej115 g
płatków owsianych5 - 6 łyżek nutelliW misie miksera umieścić
masło i
cukier. Utrzeć do momentu otrzymania kremowej, puszystej masy. Dodać
jajko, utrzeć, do połączenia. Dodać
mąkę,
kakao,
sodę,
płatki i zmiksować do połączenia.Z masy uformować kulki wielkości niedużego
orzecha włoskiego, kłaść w odstępach na blachę wyłożoną papierem do pieczenia, lekko spłaszczając. W każdej kulce kciukiem (lub jak ja - końcem drewnianej łyżki) zrobić wgłębienie.Piec około 10 minut w temperaturze 180ºC. Wystudzić na kratce.Po wystudzeniu łyżeczką (lub - jeśli macie ochotę - szprycą z ozdobną końcówką) w każde wgłębienie nałożyć nutelli.Smacznego :-).
Przepis pochodzi z 'The cookie and biscuit bible' Catherine Atkinson.