ßßß
Pyszne, miękkie ciasteczka czekoladowe z nutellą... Czasem nie trzeba dużo, by już przed upieczeniem wiedzieć, że będzie nam smakowało. Tak było i teraz. Szybkie, proste do wykonania, a rezultat zachwycił nasze kubki smakowe :-).Składniki na około 20 - 25 ciastek:115 g masła, w temperaturze pokojowej60 g jasnego cukru muscovado1 jajko75 g mąki pszennej25 g kakaopół łyżeczki sody oczyszczonej115 g płatków owsianych5 - 6 łyżek nutelliW misie miksera umieścić masło i cukier. Utrzeć do momentu otrzymania kremowej, puszystej masy. Dodać jajko, utrzeć, do połączenia. Dodać mąkę, kakao, sodę, płatki i zmiksować do połączenia.Z masy uformować kulki wielkości niedużego orzecha włoskiego, kłaść w odstępach na blachę wyłożoną papierem do pieczenia, lekko spłaszczając. W każdej kulce kciukiem (lub jak ja - końcem drewnianej łyżki) zrobić wgłębienie.Piec około 10 minut w temperaturze 180ºC. Wystudzić na kratce.Po wystudzeniu łyżeczką (lub - jeśli macie ochotę - szprycą z ozdobną końcówką) w każde wgłębienie nałożyć nutelli.Smacznego :-).
Przepis pochodzi z 'The cookie and biscuit bible' Catherine Atkinson.