Wykonanie
Nie, nie będzie filmików z krzątaniem się po kuchni. Nie będzie uśmiechów do kamery, z gracją wybijania
jajek i artystycznego wysypywania
mąki. Niestety podczas gotowania w mojej kuchni panuje niekontrolowany bałagan, gdzie zawsze ubrudzę o jedno naczynie za dużo,
mąka wyląduje na podłodze, a
surowe białko zawsze skapnie na blat...Pisząc "Gotowanie na ekranie" miałam przed oczami siebie w wieku 5-7 lat klęcząca na taborecie przy zlewie z rękoma upaćkanymi od przeróżnych składników.Pamiętam, jak zaczynałam swoje "show" taplając ręce w brudnych naczyniach, nalewając płynu do mycia naczyń, dodając
sól, przysypując
mąką i na koniec doprawiając całość
pieprzem...Tak właśnie pamiętam swoje początki w kuchni :) Aaaa, no i oczywiście zaczynałam od przywitania się z moimi "widzami", którzy znajdywali się po drugiej stronie ekranu (czyt. ściana, na której była zawieszona suszarka), wypowiadając: "Witamy w programie gotowanie na ekranie".Dziś już nie wypowiadam tego zdania. Zastąpiłam je nowym i za każdym razem
śmieję się z siebie, a Sebastian wtóruje mi za plecami :)Podczas przygotowywania tych
ciasteczek również gadałam do siebie, rozpoczynając monolog od:PROSZĘ PAŃSTWA OTO MIŚ!I uwierzcie- nie mam pojęcia skąd to wzięłam, ale wlazło mi w głowę i wyjść nie może :)Później się rozkręcam i gadam o czym popadnie. Pewnie niektórzy stwierdzą, że jestem chora. Ja jednak uważam, że to jak najbardziej normalne pogadać sobie z kimś o tych samych zainteresowaniach...!Jeżeli dotrwaliście do tego miejsca to znaczy, że jednak nie nudzę lub po prostu jesteście cierpliwi i uparci! Teraz kolej na
orzechowe ciasteczka owsiane- banalnie proste i szybkie w przygotowaniu :)
Składniki na 3 blaszki średniej wielkości
ciastek:szklanka
płatków owsianychniepełna szklank a
cukru2 szklanki
mąki pszennejniepełna szklanka posiekanych orze szk ów ziemnych (niesolonych)łyżeczka
sody250g
masłaWszystkie składniki ze sobą łączy my i zagniatamy dokładnie ciasto na jednolitą masę. Ciasto zawijamy w folię spożywczą i wkładamy do lodówki na 20 min.Piekarnik nagrzewamy do 150 stopni, a blachę wykładamy papierem do pieczenia.Po schłodzeniu ciasta odrywamy kawałki, formujemy kulki i spłaszczamy układając na blasze . Można też delikatnie podsypać ciasto
mąką, rozwałkować na stolnicy i wykrawać
ciastka foremkami.
Ciastka układamy na blasze pozostawiając niewielkie odległości, ponieważ podczas pieczenia lekko zwiększą wielkość.Pieczemy ok.12-15min do zrumieni enia . Wyciągamy z blaszki po przes tygnięciu- inaczej połamią się podczas podnoszenia papieru do piecz enia.
A teraz przyznajcie się- kto z Was jeszcze do siebie gada? :) I nie chodzi mi o
pomr ukiwanie, nucenie piosenek, czy drobne przekleństwa podczas poparzenia, czy zacięcia. Mówię o głośnym i wyra źnym gadaniu !Ściskam, Ania