Wykonanie
Pierwsze o czym myślałam zaraz po przeprowadzce, to upieczenie jakiegoś pysznego ciasta. Przyznam, że sernik o smaku
cytrynowym był strzałem w dziesiątkę.Chociaż moja Mama powiedziała, że i tak jej numerem jeden jest sernik z
musem czekoladowym, to ten który zrobiłam teraz - z lemon
curd zniknął w ekspresowym tempie.Sernik jest pyszny,
cytrynowy, orzeźwiający...a do tego naprawdę prosty z wykonaniu. Kruchy spód wykonany z
ciasteczek wyszedł zadziwiająco dobry.Oczywiście nie byłabym sobą, gdybym trochę nie pozmieniała w przepisie ;-)Potrzebujemy:Kruchy spód:250 g
ciastek Digestive - w oryginale, u mnie około 150 g
herbatników i 100 g
ciastek maślanych110 g
masła (zwiększyłam ze względu na
herbatniki - są dość suche, dodałam więc 130 g
masła)
Ciastka kruszymy na piasek, ja robiłam to za pomocą blendera.
Masło rozpuszczamy, dosypujemy
ciastka i dokładnie mieszamy. Tortownicę (średnica około 21 cm) wykładamy papierem do pieczenia lub smarujemy
masłem i posypujemy
mąką. Masę
ciasteczkową wykładamy na spód tortownicy oraz na jej boki, do połowy wysokości. Wkładamy do lodówki na przynajmniej pół godziny.Masa serowa:750 g
twarogu trzykrotnie zmielonegopół szklanki
cukru (około 110 g)skórka otarta z
cytryny - przynajmniej dwie łyżeczki, ja dodałam trochę więcej3
jajkaW tym momencie najlepiej włączyć piekarnik na 180 stopni!Ważne jest aby wszystkie wymienione składniki były w temperaturze pokojowej.
Ser miksujemy z
cukrem i
skórką z cytryny. Dodajemy po jednym całym
jajku cały czas miksując.Masę
serową przelewamy do tortownicy wyłożonej
ciasteczkami.Pieczemy w 180 stopniach przez 60 minut.Studzimy sernik, najlepiej w piekarniku z uchylonymi drzwiczkami.Lemon
curd:45 g
masłapół szklanki
cukru do wypieków (około 110 g)1 roztrzepane
jajko1 łyżeczka skórki startej z
cytryny2 łyżki soku wyciśniętego z
cytrynyMasło rozpuszczamy i zostawiamy żeby trochę się przestudziło.Dodajemy wszystkie składniki i miksujemy. W oryginale dalszą część wykonuje się w rondelku nad parą
wodną, ja zrobiłam w małym garnuszku na małym ogniu (z lenistwa) i wyszło idealnie.Całość gotujemy aż zgęstnieje.Gotowe lemon
curd wykładamy na wystudzony sernik.Wstawiamy do lodówki na 4 godziny, najlepiej całą noc...ale po 2 godzinach już był pyszny ;-) (wiem, łasuchy z nas )

