Wykonanie
Tak pysznie aromatycznego sernika dawno nie
jadłam! Powstał z myślą o miłośnikach
cytrynowych smaków. Polewa z lemon
curd dodaje mu niesamowitej głębi. Piekłam go po raz pierwszy, a efekt końcowy przeszedł moje najśmielsze oczekiwania. Utwierdziłam się jedynie w przekonaniu, że lemon
curd jest absolutnie boski :-). Aby rozpustę kaloryczną uczynić mniejszą, do sernika użyłam chudego
twarogu 0%. O dziwo, różnica w smaku była prawie niewyczuwalna. Ten sernik będzie gościł na moim
stole z pewnościa jeszcze nie raz. :-)

Składniki na tortownicę o śr. 20 cm:masa serowa:700g mielonego
twarogu na serniki100g
cukru1
cukier z prawdziwą
wanilią3
jajaskórka otarta z 1
cytryny1 łyżka
soku z cytrynyspód sernika:200g kruchych
herbatników maślanych90g
masławierzchnia warstwa (polewa):lemon
curd - składniki i sposób przygotowania znajdziecie TUWykonanie:Zaczynamy od przygotowania
spodu. W rondelku ropuszczamy
masło.
Herbatniki kruszymy najdrobniej jak sie da. Wrzucamy do
masła i dokładnie mieszamy.
Ciasteczkową masą wykładamy spód wysmarowanej
masłem tortownicy i wkładamy ją do lodówki przynajmniej na pół godziny. W tym czasie do misy miksera wkładamy
twaróg,
cukier, skórkę i
sok z cytryny i ucieramy. Po kilku minutach dodajemy kolejno
jaja, dalej ucierając. Gotową masę
serową wykładamy na spód z
herbatników. Pieczemy 60 minut w temp. 180C. Studzimy w piekarniku przy zamkniętych drzwiczkach. Wierzch smarujemy obficie lemon
curd. Sernik schładzamy w lodówce przez co najmniej kilka godzin.



Życzę Wam smacznego! :-)