ßßß
Składniki na tortownicę o śr. 20 cm:masa serowa:700g mielonego twarogu na serniki100g cukru1 cukier z prawdziwą wanilią3 jajaskórka otarta z 1 cytryny1 łyżka soku z cytrynyspód sernika:200g kruchych herbatników maślanych90g masławierzchnia warstwa (polewa):lemon curd - składniki i sposób przygotowania znajdziecie TUWykonanie:Zaczynamy od przygotowania spodu. W rondelku ropuszczamy masło. Herbatniki kruszymy najdrobniej jak sie da. Wrzucamy do masła i dokładnie mieszamy. Ciasteczkową masą wykładamy spód wysmarowanej masłem tortownicy i wkładamy ją do lodówki przynajmniej na pół godziny. W tym czasie do misy miksera wkładamy twaróg, cukier, skórkę i sok z cytryny i ucieramy. Po kilku minutach dodajemy kolejno jaja, dalej ucierając. Gotową masę serową wykładamy na spód z herbatników. Pieczemy 60 minut w temp. 180C. Studzimy w piekarniku przy zamkniętych drzwiczkach. Wierzch smarujemy obficie lemon curd. Sernik schładzamy w lodówce przez co najmniej kilka godzin.

Życzę Wam smacznego! :-)