Wykonanie
Wczoraj naszło mnie nie tylko na gotowanie, ale też na pieczenie. Zbyt wielu składników nie miałam, a właściwie to coś by się jeszcze znalazło, ale chciałam żeby z racji piątku było bez
mięsa. Do tarty wcale nie potrzeba nic więcej, jest pyszna, mocno grzybowa. Uwielbiam
grzyby, więc zdecydowanie przypadła mi do gustu!
Potrzebujemy:2 niecałe szklanki
mąki pełnoziarnistej1
jajko (duże)130 gram
masła1 łyżka
śmietanyFarsz:1
pomidor10 sztuk
pieczarek5
suszonych grzybów (moje ze sklepu Smak-Com)6 listków
bazyliisos salsaser żółty (ilość wedle uznania)
Składniki na ciasto łączymy ze sobą, zagniatamy i wkładamy na 30 minut do lodówki. W tym czasie
pieczarki kroimy w plasterki, a
grzyby suszone tniemy nożyczkami na małe kawałki. Przysmażamy na niewielkiej ilości tłuszczu, solimy i
pieprzymy do smaku.
Ser żółty ścieramy na tarce,
pomidora kroimy w plasterki.Ciasto wykładamy do formy na tartę, nakłuwamy widelcem.
Na wierzch układamy składniki do farszu, kolejność wedle uznania:) Na zdjęciach widać jak ja to robiłam po kolei. Pieczemy w 180 stopniach przez 30-40 minut. Smacznego!