Wykonanie
Jeżeli lubicie pizzę, a myślę że tak, bo kto jej nie lubi, to zapewniam Was, że polubicie
serowe ciasteczka. Są osoby, które nie tolerują
ciasta drożdżowego i po jego zjedzeniu źle się czują. Myślę, że
ciasteczka w których nie ma
drożdży i
proszku do pieczenia z pewnością przypadną Wam do gustu. Tak jak w przypadku pizzy,
ciasteczka można nafaszerować prawie wszystkim.
Ciasto:1
serek Apetina
Pomidory i
Bazylia100 g
masła150 g
mąkiszczypta
soliFarsz:1
czerwona papryka1
cebula300 g
pieczarek150 g dobrej
wędliny100 g
żółtego seraWszystkie składniki na ciasto włożyć do miski i wyrobić na jednolitą masę, jeżeli ciasto będzie się kleiło do rąk to można dodać więcej
mąki.Gotowe ciasto wkładamy do lodówki na 30 minut, następnie wałkujemy na grubość ok 0,5 cm i kroimy w paski o wymiarach ok 4 x 15 cm. Na każdym pasku ciasta układamy plasterki
pieczarek,
sera,
cebuli,
papryki i
wędliny (tak jak na zdjęciu poniżej). Ciasto zawijamy w tzw. ślimaczki i układamy w formie do pieczenia mufinek.Pieczemy 30 - 35 minut w temperaturze 170 stopni. Podajemy gdy są jeszcze ciepłe.