Wykonanie
Bardzo łatwe w przygotowaniu, można je dowolnie przyprawić -
papryką ostrą, słodką,
ziołami prowansalskimi,
oregano,
czosnkiem. Świetnie pasują do sosu
serowego czy sałatki meksykańskiej. Ja podałam je do mojego
chilli con carne, dlatego też nie doprawiałam ich jakoś szczególnie - przygotowałam wersję naturalną.
Składniki:pół szklanka
mąki pszennejpół szklanki
mąki kukurydzianej1
jajkoszklanka
wody gazowanejłyżeczka
oleju rzepakowegoszczypta
soliszczypta
cukruszczypta
kurkumyPrzygotowanie:
Mąkę przesiałam do miski, wbiłam
jajko, dodałam
sól,
cukier i
kurkumę. Wlałam
wodę oraz
olej i całość dokładnie wymieszałam trzepaczką, aż ciasto uzyskało gładką, gęstą konsystencję (jak
śmietana).Odstawiłam ciasto na 15 minut, żeby odpoczęło.Chochelkę ciasta wlewałam na rozgrzaną patelnię do naleśników (bez tłuszczu), rozprowadzałam równomiernie i "suszyłam" placki na małym ogniu, przewracając je dosyć często (kiedy placek robił się już suchy i chrupiący zdejmowałam go z patelni i kroiłam na 8 części).