Wykonanie

Nietuzinkowy pomysł na
kapustę, który niedawno zrodził się w mojej głowie i w końcu urzeczywistnił! Biała główka nadziewana aromatycznym
ryżem z
curry,
papryką i świeżymi
ziołami. Wszystko zapieczone w gęstym
pomidorowym sosie. Przygotowanie go wymaga mnóstwo czasu, więc przepis idealny na weekend. Przy tym prezentuje się świetnie! Żeby nadać chrupkości ściankom
kapusty wykorzystałam
kaszę manną, która czasem z powodzeniem może zastąpić semolinę. Ponieważ przy okazji przygotowywania Dolma mahszi zrobiłam za dużo farszu, zamroziłam go i wykorzystałam w tym przepisie. Niepotrzebną
kapustę wrzuciliśmy z T. do barszczu ukraińskiego - czyli działamy w myśl zasady Gastronomia-Ekonomia! :)**********************************************************************Unconventional idea for stuffed cabbage, which recently
came up in my mind and finally
came true ! White cabbage stuffed with aromatic rice with
curry, pepper and fresh herbs. All baked in a thick tomato sauce. Preparation requires a lot of
time, so it's the perfect recipe for the weekend. It looks great ! T o give a crunchiness to cabbage I used semolina,which sometimes can be successfully replaced with cream of wheat . D uring the preparation of Dolma mahs h i I made too much stuffing,so I froze it, and I used in this recipe.

Co potrzebujesz?1 główka
białej kapusty1 1/2 szkl farszu z tego przepisu (oczywiście ilość nadzienia zmienia się w zależności od wielkości waszej
kapusty)1 puszka
pomidorów4 łyżki
koncentratu pomidorowego1 łyżka
cukru1 szkl
bulionu warzywnegooliwa do posmarowania2 łyżki
kaszy manny lub semolinyCo teraz?1. Odkroić czapeczkę, tj. wierzch
kapusty, na około 4/5 jej wysokości.2. Ułożyć ją w garnku łodygą do góry. Zalać
wodą (musi być cała zakryta) i gotować ok. 30 -40 min.3. Zdjąć wierzchnie liście, które zapewne już same odpadły podczas gotowania. Wykroić nożem środek, resztę wydłubać łyżką. Zależy nam, żeby ściany
kapusty były w miarę możliwości cienkie na ok 2 cm.4.Wysmarować zewnętrzną ścianę
oliwą i obsypać dokładnie
kaszą manną.5. Ułożyć w formie do pieczenia, nadziać farszem, a wierzch posypać
kaszą manną.6.
Pomidory rozgnieść, dodać
bulion,
koncentrat pomidorowy i
cukier. Dokładnie wymieszać. Polać nadzienie w
kapuście paroma łyżkami sosu, a resztę wlać do formy.7. Piec ok. 30-40 min w temp. 200-220 C

English: Stuffed cabbage headWhat do you need?1 cabbage head1 1/2 cup of the stuffing from this recipe(of course,the filling amount varies depending on the size of your cabbage)1 can of tomatoes4 tablespoons of tomato paste1 tablespoon sugar1 cup vegetable broth
olive oil for brushing2 tbsp semolina or cream of wheat1. Cut off the cap, I mean the top of the cabbage at about 4/5 of its height.2. Place it in a pot stem up. Cover with water(must be all covered)and cook for about 30 -40 minutes.3. Remove the outer leaves, which probably has fall off during cooking. Carve out the center with knife, and take out the rest with spoon. C abbage walls should be as
thin as possible - for about 2 cm.4.Spread outer layer with
olive oil and sprinkle with semolina .5. Place in a baking form, stuff it with rice and sprinkle the top with semolina .6. Mix together crushed tomatoes, broth, tomato paste and sugar.
Pour few tablespoons of sauce over the filling,
pour the rest in the form.7. Bake for about 30-40 minutes at 400 degrees or
more.

