ßßß Cookit - przepis na Now what?

Now what?

nazwa

Wykonanie

Nietuzinkowy pomysł na kapustę, który niedawno zrodził się w mojej głowie i w końcu urzeczywistnił! Biała główka nadziewana aromatycznym ryżem z curry, papryką i świeżymi ziołami. Wszystko zapieczone w gęstym pomidorowym sosie. Przygotowanie go wymaga mnóstwo czasu, więc przepis idealny na weekend. Przy tym prezentuje się świetnie! Żeby nadać chrupkości ściankom kapusty wykorzystałam kaszę manną, która czasem z powodzeniem może zastąpić semolinę. Ponieważ przy okazji przygotowywania Dolma mahszi zrobiłam za dużo farszu, zamroziłam go i wykorzystałam w tym przepisie. Niepotrzebną kapustę wrzuciliśmy z T. do barszczu ukraińskiego - czyli działamy w myśl zasady Gastronomia-Ekonomia! :)
**********************************************************************
Unconventional idea for stuffed ​​cabbage, which recently came up in my mind and finally came true ! White cabbage stuffed with aromatic rice with curry, pepper and fresh herbs. All baked in a thick tomato sauce. Preparation requires a lot of time, so it's the perfect recipe for the weekend. It looks great ! T o give a crunchiness to cabbage I used semolina,which sometimes can be successfully replaced with cream of wheat . D uring the preparation of Dolma mahs h i I made too much stuffing,so I froze it, and I used in this recipe.
Co potrzebujesz?
1 główka białej kapusty
1 1/2 szkl farszu z tego przepisu (oczywiście ilość nadzienia zmienia się w zależności od wielkości waszej kapusty)
1 puszka pomidorów
4 łyżki koncentratu pomidorowego
1 łyżka cukru
1 szkl bulionu warzywnego
oliwa do posmarowania
2 łyżki kaszy manny lub semoliny
Co teraz?
1. Odkroić czapeczkę, tj. wierzch kapusty, na około 4/5 jej wysokości.
2. Ułożyć ją w garnku łodygą do góry. Zalać wodą (musi być cała zakryta) i gotować ok. 30 -40 min.
3. Zdjąć wierzchnie liście, które zapewne już same odpadły podczas gotowania. Wykroić nożem środek, resztę wydłubać łyżką. Zależy nam, żeby ściany kapusty były w miarę możliwości cienkie na ok 2 cm.
4.Wysmarować zewnętrzną ścianę oliwą i obsypać dokładnie kaszą manną.
5. Ułożyć w formie do pieczenia, nadziać farszem, a wierzch posypać kaszą manną.
6. Pomidory rozgnieść, dodać bulion, koncentrat pomidorowy i cukier. Dokładnie wymieszać. Polać nadzienie w kapuście paroma łyżkami sosu, a resztę wlać do formy.
7. Piec ok. 30-40 min w temp. 200-220 C
English: Stuffed cabbage head
What do you need?
1 cabbage head
1 1/2 cup of the stuffing from this recipe(of course,the filling amount varies depending on the size of your cabbage)
1 can of tomatoes
4 tablespoons of tomato paste
1 tablespoon sugar
1 cup vegetable broth
olive oil for brushing
2 tbsp semolina or cream of wheat
1. Cut off the cap, I mean the top of the cabbage at about 4/5 of its height.
2. Place it in a pot stem up. Cover with water(must be all covered)and cook for about 30 -40 minutes.
3. Remove the outer leaves, which probably has fall off during cooking. Carve out the center with knife, and take out the rest with spoon. C abbage walls should be as thin as possible - for about 2 cm.
4.Spread outer layer with olive oil and sprinkle with semolina .
5. Place in a baking form, stuff it with rice and sprinkle the top with semolina .
6. Mix together crushed tomatoes, broth, tomato paste and sugar. Pour few tablespoons of sauce over the filling, pour the rest in the form.
7. Bake for about 30-40 minutes at 400 degrees or more.
Źródło:http://alkitchen.blogspot.com/2013/01/nadziewana-gowka-kapusty.html