Wykonanie

Ciasto z
kaszy jęczmiennej?
Czemu nie? W końcu trzeba poszerzać horyzonty. Jego smak przywodzi na myśl
pudding ryżowy, wzbogacony
bananem, aromatycznymi
goździkami i chrupiącymi
płatkami migdałowymi. Wykończeniem jest głęboki, ciężki smak naturalnego
kakao i lekkie, słodkie
mandarynki zanurzone w gorzkiej
czekoladzie.Co będzie ci potrzebne?Masa:ok. 300 g
kaszy pęczak, tj. 1 i 1/5 kubka5,5 kubka
wody5
goździków1
mandarynka1 łyżka
masła1,5 lyżki
cukru lub
miodugarść
płatków migdałowych lub innych dowolnych
bakali2 dojrzałe
bananynieprzywierający garnek + pokrywkaWykończenie:2 łyżki ciemnego
kakao0,5 tabliczki
gorzkiej czekolady5
mandarynekok. 6 łyżek
wodymigdały po posypaniasitko2 garnki do kąpieli
wodnej


Co teraz?1.
Kaszę wrzucamy do nieprzywierającego garnka i zalewamy
wodą. Dorzucamy
goździki, obraną
mandarynkę i na wolnym ogniu gotujemy aż cała
woda wyparuje - ok. 30-35 min.2. Kiedy
kasza jest miękka, miksujemy ją na prawie gładką masę, następnie wmiksowujemy
banany, pokrojone na mniejsze części. Dodajemy
masło, cukier/miód,
migdały i wszystko dokładnie mieszamy.3. Naszą formę - u mnie pudełko do przechowywania żywności. Dobieracie formę odpowiednią do grubości ciasta jaką chcecie otrzymać. U mnie było to 20x20cm - wykładamy papierem do pieczenia.Uwaga: Papier powinien wystawać co najmniej z dwóch stron poza obręb formy, żeby łatwo można było wyjąć z niego ciasto.4. Przekładamy pachnącą masę i wyrównujemy jej powierzchnię. Wkładamy do lodówki i czekamy, aż wystygnie.5. Nastawiamy kąpiel
wodną. W duży garnek wlewamy
wodę, do mniejszego, który jest położony na górze wrzucamy połamaną
czekoladę i dolewamy
wody.
Czekolada powinna
mieć gęstą płynną konsystencję5. Kiedy ciasto jest zimne, wyciągami je i przekładamy na deskę. Posypujemy
kakao . Obrane ząbki
mandarynek maczamy w
czekoladzie i układamy na powierzchni ciasta.Nie przygotowujcie ich wcześniej bo się zeschną.6. Ciasto owijamy szczelnie folią lub reklamówką i przechowujemy w lodówce.


