ßßß
Ciasto z kaszy jęczmiennej? Czemu nie? W końcu trzeba poszerzać horyzonty. Jego smak przywodzi na myśl pudding ryżowy, wzbogacony bananem, aromatycznymi goździkami i chrupiącymi płatkami migdałowymi. Wykończeniem jest głęboki, ciężki smak naturalnego kakao i lekkie, słodkie mandarynki zanurzone w gorzkiej czekoladzie.Co będzie ci potrzebne?Masa:ok. 300 g kaszy pęczak, tj. 1 i 1/5 kubka5,5 kubka wody5 goździków1 mandarynka1 łyżka masła1,5 lyżki cukru lub miodugarść płatków migdałowych lub innych dowolnych bakali2 dojrzałe bananynieprzywierający garnek + pokrywkaWykończenie:2 łyżki ciemnego kakao0,5 tabliczki gorzkiej czekolady5 mandarynekok. 6 łyżek wodymigdały po posypaniasitko2 garnki do kąpieli wodnej

Co teraz?1. Kaszę wrzucamy do nieprzywierającego garnka i zalewamy wodą. Dorzucamy goździki, obraną mandarynkę i na wolnym ogniu gotujemy aż cała woda wyparuje - ok. 30-35 min.2. Kiedy kasza jest miękka, miksujemy ją na prawie gładką masę, następnie wmiksowujemy banany, pokrojone na mniejsze części. Dodajemy masło, cukier/miód, migdały i wszystko dokładnie mieszamy.3. Naszą formę - u mnie pudełko do przechowywania żywności. Dobieracie formę odpowiednią do grubości ciasta jaką chcecie otrzymać. U mnie było to 20x20cm - wykładamy papierem do pieczenia.Uwaga: Papier powinien wystawać co najmniej z dwóch stron poza obręb formy, żeby łatwo można było wyjąć z niego ciasto.4. Przekładamy pachnącą masę i wyrównujemy jej powierzchnię. Wkładamy do lodówki i czekamy, aż wystygnie.5. Nastawiamy kąpiel wodną. W duży garnek wlewamy wodę, do mniejszego, który jest położony na górze wrzucamy połamaną czekoladę i dolewamy wody. Czekolada powinna mieć gęstą płynną konsystencję5. Kiedy ciasto jest zimne, wyciągami je i przekładamy na deskę. Posypujemy kakao . Obrane ząbki mandarynek maczamy w czekoladzie i układamy na powierzchni ciasta.Nie przygotowujcie ich wcześniej bo się zeschną.6. Ciasto owijamy szczelnie folią lub reklamówką i przechowujemy w lodówce.

