Wykonanie

Zdrowe, owsiane
ciasteczka są niezwykle łatwe w przygotowaniu i wbrew pozorom tanie. Ich bazą są oczywiście
płatki owsiane i
mąka, do tego możemy dorzucić wszystko na co tylko mamy ochotę.
Orzechy,
rodzynki,
żurawinę, kandyzowaną skórkę
pomarańczy czy cytryny?
Droga wolna : ) My dodaliśmy dodatkowo garść chrupiących pałeczek z błonnikiem - zdrowia nigdy mało.Ponieważ nie używamy ostatnio
cukru, nasze
ciasteczka posłodziliśmy
miodem lipowym - po stokroć słodkim!
Potem jedne
miodowe usta mogą całować tylko inne
miodowe usta.Składniki na ok. 25 szt.1
jajko1/4 szkl.
krowiego mleka lub
mleka sojowegook. 150 g roztopionego
masła lub
margarynyok. 1 i 1/4 szkl.
mąki pszennej1 łyżeczka
proszku do pieczenia2 szkl.
płatków owsianych3 łyżki
miodu lipowego lub innego dowolnego (wtedy musicie sami zdecydować czy
ciastka są wystarczająco słodkie)skórka starta z jednej, umytej
pomarańczygarść
rodzynek namoczonych w gorącej wodziegarść pokruszonych błonnikowych patyczkówW misce mieszamy
jajko,
mleko i
masło. Dodajemy do tego
płatki owsiane, dokładnie wszystko łączymy. Następnie mieszamy z
mąką i
proszkiem do pieczenia. Gdy powstanie jednolita masa dodajemy płynny
miód i resztę naszych dodatków. Dokładnie mieszamy, wykładamy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia, formułując za pomocą łyżki płaskie
ciasteczka. Pieczemy ok. 20 min w temp. 160 C i kolejne 5 min na samym termoobiegu, bez grzałek!
Ciasteczka będą wtedy chrupkie. Podajemy lub odstawiamy do ostygnięcia : ) Ewentualnie przewiązujemy kokardkę i pstrykamy zdjęcia, skacząc po stołkach i parapetach.


