ßßß
Zdrowe, owsiane ciasteczka są niezwykle łatwe w przygotowaniu i wbrew pozorom tanie. Ich bazą są oczywiście płatki owsiane i mąka, do tego możemy dorzucić wszystko na co tylko mamy ochotę. Orzechy, rodzynki, żurawinę, kandyzowaną skórkę pomarańczy czy cytryny? Droga wolna : ) My dodaliśmy dodatkowo garść chrupiących pałeczek z błonnikiem - zdrowia nigdy mało.Ponieważ nie używamy ostatnio cukru, nasze ciasteczka posłodziliśmy miodem lipowym - po stokroć słodkim! Potem jedne miodowe usta mogą całować tylko inne miodowe usta.Składniki na ok. 25 szt.1 jajko1/4 szkl. krowiego mleka lub mleka sojowegook. 150 g roztopionego masła lub margarynyok. 1 i 1/4 szkl. mąki pszennej1 łyżeczka proszku do pieczenia2 szkl. płatków owsianych3 łyżki miodu lipowego lub innego dowolnego (wtedy musicie sami zdecydować czy ciastka są wystarczająco słodkie)skórka starta z jednej, umytej pomarańczygarść rodzynek namoczonych w gorącej wodziegarść pokruszonych błonnikowych patyczkówW misce mieszamy jajko, mleko i masło. Dodajemy do tego płatki owsiane, dokładnie wszystko łączymy. Następnie mieszamy z mąką i proszkiem do pieczenia. Gdy powstanie jednolita masa dodajemy płynny miód i resztę naszych dodatków. Dokładnie mieszamy, wykładamy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia, formułując za pomocą łyżki płaskie ciasteczka. Pieczemy ok. 20 min w temp. 160 C i kolejne 5 min na samym termoobiegu, bez grzałek! Ciasteczka będą wtedy chrupkie. Podajemy lub odstawiamy do ostygnięcia : ) Ewentualnie przewiązujemy kokardkę i pstrykamy zdjęcia, skacząc po stołkach i parapetach.

