ßßß Cookit - przepis na Kalafior z gremolatą na bogato

Kalafior z gremolatą na bogato

nazwa

Wykonanie

Gremolata wywodzi się z kuchni włoskiej. Dodaje się ją osso buco, czyli duszonej cielęciny w pomidorach. Tradycyjnie składa się z posiekanej natki pietruszki, czosnku i tartej skórki cytrynowej. W tym przepisie jest dodatkiem do kalafiora jako alternatywa dla bułki tartej. Zrezygnowałam ze skórki cytrynowej na rzecz słodkiej papryki.
Bardzo prosty i szybki przepis.
Składniki:
1 kalafior
1/4 średniej czerwonej papryki
1/4 średniej żółtej papryki
2 małe ząbki czosnku
1 łyżka siekanej pietruszki
1 łyżeczka siekanej bazylii
1 łyżka masła
1 łyżeczka cukru
Kalafiora myjemy i gotujemy do miękkości, dodając do wody łyżeczkę cukru.
Paprykę kroimy w cienką kostkę, podobnie czosnek. Pietruszkę i bazylię drobno siekamy. Na patelni roztapiamy masło, gdy zaczyna się pienić dodajemy składniki gremolaty i podsmażamy ok. 3 min.
Polewamy nią ugotowanego kalafiora.
Można podawać z pieczonymi ziemniakami i sałatką z pora :
Źródło:http://alkitchen.blogspot.com/2012/08/kalafior-z-gremolata-na-bogato.html