ßßß
Cookit - przepis na Kalafior z gremolatą na bogato
Toggle navigation
Wszystkie (176132)
Przepisy (173196)
Składniki (2936)
Wszystkie (176132)
Przepisy(173196)
Składniki(2936)
Kalafior z gremolatą na bogato
Składniki
Kalafior
Papryka czerwona
Papryka żółta
Czosnek
Pietruszka
Bazylia
Masło
Cukier
Ziemniak
Sałata
Pory
Wykonanie
Gremolata wywodzi się z kuchni włoskiej. Dodaje się ją osso buco, czyli duszonej
cielęciny
w pomidorach. Tradycyjnie składa się z posiekanej
natki pietruszki
,
czosnku
i tartej
skórki cytrynowej
. W tym przepisie jest dodatkiem do
kalafiora
jako alternatywa dla
bułki tartej
. Zrezygnowałam ze
skórki cytrynowej
na rzecz
słodkiej papryki
.Bardzo prosty i szybki przepis.Składniki:1
kalafior
1/4 średniej
czerwonej papryki
1/4 średniej
żółtej papryki
2 małe ząbki
czosnku
1 łyżka siekanej
pietruszki
1 łyżeczka siekanej
bazylii
1 łyżka
masła
1 łyżeczka
cukru
Kalafiora
myjemy i gotujemy do miękkości, dodając do
wody
łyżeczkę
cukru
.
Paprykę
kroimy w cienką kostkę, podobnie
czosnek
.
Pietruszkę
i
bazylię
drobno siekamy. Na patelni roztapiamy
masło
, gdy zaczyna się pienić dodajemy składniki gremolaty i podsmażamy ok. 3 min.Polewamy nią ugotowanego
kalafiora
.Można podawać z pieczonymi
ziemniakami
i
sałatką
z
pora
:
Źródło:
http://alkitchen.blogspot.com/2012/08/kalafior-z-gremolata-na-bogato.html
Przepisy powiązane
ziemniaki w papilotkach
ziemniaki w papilotkach
ziemniaki w papilotkach
ziemniaki w papilotkach
ziemniaki w papilotkach
Składniki powiązane (0)