Wykonanie
Kolejny
śniadaniowy krem. Dziś owsiany, czyli zdecydowanie ten, który smakuje mi najbardziej. Dodałam
gorzką czekoladę oraz
ricottę, dzięki której ma jeszcze lepszą konsystencję.
Jabłka to
owoce, które zazwyczaj łączymy z
cynamonem i
miodem. Jak dla mnie równie dobrze smakują z
czekoladą, a podaje je dziś do miseczki kremu w formie ciepłego musu z
masłem orzechowym . Otrębuska też dorzuciłam, ostatni został i pod rękę mi się nasunął, także jest i on. Po takim śniadaniu z uśmiechem
mogę zaczynać nowy tydzień. Gęsto, że aż łyżeczka staje :)
czekoladowy krem owsiany z
ricottą podany z ciepłym
orzechowym musem jabłkowym oraz otrębuskiemchocolate oat cream with
ricotta served with warm peanut butter apple mousse and
bran bar
Składniki:- 5 łyżek
płatków owsianych- szklanka
mleka- łyżka
syropu klonowego-
gorzka czekolada (dowolna ilość)- 65g
ricotty (1/4 opakowania)
Płatki owsiane ugotować na
mleku. Następnie dodać do nich
czekoladę oraz
syrop klonowy, by dokładnie się połączyło. Zmiksować na krem i wymieszać z
ricottą. Można wstawić na noc do lodówki lub podawać od razu.
mus jabłkowy:
jabłko starte na tarce o dużych oczkach - gotować z odrobiną
wody (opcjonalnie z
miodem lub
syropem klonowym), na koniec dodać łyżeczkę
masła orzechowego i wymieszać~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~Dziś Dzień Świętego
Patryka, czyli wielkie świętowanie w Irlandii. Z tej okazji można coś zielonego zaserwować czy też upiec tradycyjny Irish
Soda Bread, ale nie tylko. Podoba mi się to, że każde państwo ma swoje tradycje, które pielęgnuje i obchodzi każdego roku. Chętnie poznaję kulturę różnych
krajów, a szczególnie tych anglojęzycznych.Miłego poniedziałku i zarazem udanego tygodnia!