ßßß Cookit - przepis na 347. pierwsze pierożki.

347. pierwsze pierożki.

nazwa

Wykonanie

Ta pogoda dobija! Który to już dzień pada? Nawet nie mam ochoty tego liczyć. No cóż, ale to idealna pogoda do nauki...przynajmniej nie traci się słońca :)
Dziś kolejne testy, kartkówki, potem jeszcze piątek, wtorek i czwartek mam nadzieję, że to będzie na tyle. Jestem zmęczona wszystkim, a dopiero jest środa. Co oznacza, że dziś też dłużej w szkole.
Wczoraj rano zadałam mamie pytanie: "Czy słyszałaś kiedyś, żeby ktoś lepił pierogi przed szkołą?". Właśnie ja to robiłam :p Nie miałam pomysłu na obiad, i nagle przyszła mi ochota na pierogi z serem, a jako, że lepsze są domowe niż kupne stwierdziłam, że ulepię jedną porcję dla siebie, a po szkole tylko podsmażę i gotowe. Udało się i na prawdę mi smakowały. Mój debiut mogę zaliczyć do udanych ;)
A oto i one :
pełnoziarniste pierożki z twarogiem podsmażone na maśle i posypane cukrem trzcinowym
whole wheat dumpling with cottege cheese, fried on the butter and sprinkled with cane sugar
Owsianka na dziś - jogurtowa z cynamonem. Taka prosta, smaczna kompozycja, jaką często lubię przyrządzać ;)
jogurtowa owsianka na mleku z masłem orzechowym, cynamonem, chrupkami orkiszowymi, granulowanymi otrębami z truskawkami, żurawinowym ciastkiem owsianym
yoghurt porridge with milk, peanut butter, cinnamon, spelt crisps, granulated bran with strawberries and cranberry oatmeal cookie
Zostałam nominowana do Liebster Bloga przez dwie bloggerki: Krzepe oraz Lunę, dziękuję bardzo ;*
Pytania Krzepy :
1. Ulubiona przyprawa... cynamon
2. Najtrudniejsza potrawa, którą przygotowałaś/łeś to? może nie potrawa ale wypiek - tort :)
3. Twoja popisowa potrawa to? sernik tradycyjny - wszyscy w rodzinie (i nie tylko) go kochają :)
4. Twoje inne pasje oprócz gotowania to? język angielski
5. Co zabrałabyś/zabrałbyś na bezludną wyspę? woda, telefon, książka
6. Ulubiona pora dnia i dlaczego? poranek, taki spokojny tylko dla mnie z pysznym śniadaniem <3
7. Ulubiony deser... szarlotka lub sernik :)
8. Najdziwniejsza rzecz , którą jadłaś/jadłeś... nie było chyba takiej.
9. Smak, który przypomina Ci czasy dzieciństwa to? ooo wiele jest takich. na pewno kluseczki, rolada i czerwona kapusta, a przed tym rosołek ;)
10. Jeżeli czekolada to gorzka, mleczna czy biała? gorzka 85% <3
11. Ulubiony smak? hmmm... dużo ich, ale latem szczególnie lubię w owsiance masło orzechowe z brzoskwinią <3
Pytania Luny:
1. W jakim mieście widzisz się za 10 lat? Londyn albo Cambridge/Oxford <3
2. Czy jesteś zadowolona ze swojej figury? nie.
3. Grasz na jakimś instrumencie? Jak długo? potrafię grać na gitarze, ale teraz przestałam i chętnie bym do tego wróciła
4. Ulubiona przyprawa? cynamon
5. Jaki typ książek lubisz czytać? lubię czytać wiele typów książek, nie potrafię wybrać jednego.
6. Czy kiedyś pomyliłaś składniki? Jakie były konsekwencje? ;) nigdy nie pomyliłam jeszcze składników, ale raz ciasto spadło mi na ziemie i i tak je upiekłam, wszystkim smakowało :D
7. Ulubiona słodycz? gorzka czekolada i masło orzechowe.
8. Ulubione zdrowe danie? wiele ich, szczególnie lubię kaszę jaglaną z warzywami i kurczakiem lub pełnoziarniste naleśniki ze szpinakiem i ricottą lub twarożkiem :)
9. Owoce czy warzywa? owoce <3
10. Pierwsze wspomnienie związane z gotowaniem :) moje pierwsze danie: jajecznica, której nawet nie zrobiłam na maśle tylko na suchej patelni- byłam mała i nie pomyślałam o nim, wyszła sucha i chyba trochę mi to zajęło nic zorientowałam się, że nie dodałam masła :D
11. Od kogo zaraziłaś się pasją gotowania? mama i babcia :)
Chętni oczywiście mogę odpowiedziec na pytania Luny ;)
Jeśli człowiek ma czas zastanowić się nad podjęciem decyzji, najczęściej rezygnuje. Żeby podjąć pewne kroki, potrzeba wielkiej odwagi.
Paulo Coelho
Źródło:http://prettystrawberries.blogspot.com/2013/06/347-pierwsze-pierozki.html