Szybkie i proste w wykonaniu ślimaczki z ciasta francuskiego. Idealne na każdą domowe przyjęcie.Największa zaleta to możliwość wykonania ich w różnych wariantach smakowych. Wolice wersje wegetariańską możecie zrobić je z szpinakiem i serem feta. Jesteście mięsożercami, to dodajcie szynkę lub podsmażony boczek.Ogranicza was tylko wyobraźnia.Moja wersja była z pieczarkami:Składniki1 opakowanie ciasta francuskiego1 opakowanie sosu pomidorowego (najlepiej własnej roboty)ok. 300 g świeżych pieczarek40-50 g sera żółtego2 ząbki czosnkupęczek świeżej pietruszkisól i pieprzDo posmarowaniajajko roztrzepane z odrobiną wodyRozwinąć ciasto, posmarować sosem pomidorowym następnie pokrojone na drobne plasterki pieczarki i starty na grubych oczkach ser żółty. Na koniec dodajemy drobno posiekany czosnek, pietruszkę i przyprawy.Zwinąć w rulon i odcinać ok. 0,5 cm plasterki. Wyłożyć ślimaczki na blachę z papierem do pieczenia, posmarować rozmieszanym jajkiem.Piec w temperaturze 175˚C (na zloty kolor) przez około 25-30 minut .SMACZNEGO!