ßßß Cookit - przepis na FRANCUSKIE ŚLIMACZKI

FRANCUSKIE ŚLIMACZKI

nazwa

Wykonanie

Szybkie i proste w wykonaniu ślimaczki z ciasta francuskiego. Idealne na każdą domowe przyjęcie.
Największa zaleta to możliwość wykonania ich w różnych wariantach smakowych. Wolice wersje wegetariańską możecie zrobić je z szpinakiem i serem feta. Jesteście mięsożercami, to dodajcie szynkę lub podsmażony boczek.
Ogranicza was tylko wyobraźnia.
Moja wersja była z pieczarkami:
Składniki
1 opakowanie ciasta francuskiego
1 opakowanie sosu pomidorowego (najlepiej własnej roboty)
ok. 300 g świeżych pieczarek
40-50 g sera żółtego
2 ząbki czosnku
pęczek świeżej pietruszki
sól i pieprz
Do posmarowania
jajko roztrzepane z odrobiną wody
Rozwinąć ciasto, posmarować sosem pomidorowym następnie pokrojone na drobne plasterki pieczarki i starty na grubych oczkach ser żółty. Na koniec dodajemy drobno posiekany czosnek, pietruszkę i przyprawy.
Zwinąć w rulon i odcinać ok. 0,5 cm plasterki. Wyłożyć ślimaczki na blachę z papierem do pieczenia, posmarować rozmieszanym jajkiem.
Piec w temperaturze 175˚C (na zloty kolor) przez około 25-30 minut .
SMACZNEGO!
Źródło:http://kokoszkoland.blogspot.com/2013/12/francuskie-slimaczki.html