Wykonanie
Kiedy znudzą nam się tradycyjne kanapki, warto czasami sięgnąć po coś innego. Jako wielbicielka włoskiej kuchni chciałam Wam zaproponować ciabattę ;-) moja propozycja na kanapkę na gorąco która jest bardzo prosta w przygotowaniu i zapewnia że nie będziemy po niej głodni. Sam skład zależy od naszych aktualnych zasobów w lodówce, lecz finalny efekt zawsze wychodzi super zważywszy że ciabatta na gorąco ma niesamowity smak i aromat. Kanapki te są wyjątkowo syte więc polecam przygotowanie po jednej na osobę, nawet mój wiecznie głodny mąż się tym najadł bardzo. Przygotowanie zajmuje bardzo mało czasu co stawia ten przepis w grupie posiłków przygotowywanych przy braku czasu czy nagłej sytuacji.Składniki:2 ciabatty, 3
pomidory, 1-2 ząbki
czosnku,
bazylia,
oliwa z oliwek,
sól,
pieprz,
rukola,
ser żółty lub
mozarella,
mięso (jak na hamburgery) lub
pierś z kurczaka.Przygotowanie:1.
Pomidory myjemy, obieramy ze skórki, kroimy w kostkę. Dodajemy do niech wyciśnięty
czosnek oraz
przyprawy sól,
pieprz,
bazylię. Kropimy kilkoma kroplami
oliwy z oliwek. Odstawiamy do lodówki ok 1 godz.2. Przygotowujemy
mięso do kanapki. Smażymy
pierś z kurczaka, pokrojoną a plastry o grubości ok. 2cm. Obtaczamy ją kolejno w
mące, rozbełtanym
jajku z
przyprawą gyros, oraz w płatkach kukurydzianych lub
bułce tartej. Smażymy. (możemy też użyć gotowego
mięsa do hamburgerów dostępnego w sklepach).3.
Ser kroimy w plasterki.4.
Pieczywo - ciabatta, kroimy na pół. Układamy kolejno
rukolę,
mięso,
ser oraz
pomidory.5. Podrzewamy, do czasu kiedy
ser się rozpuści a
mięso będzie ciepłe. Możemy to zrobić w piekarniku lub też mikrofalówce.

About Antolka Jakuszkowa