ßßß Cookit - przepis na Brownies dyniowo - serowe

Brownies dyniowo - serowe

nazwa

Wykonanie

Brownie w wersji jesiennej. Czekolada z dynią, w towarzystwie przypraw korzennych. Porcja idealna do popołudniowej kawy w dosyć już ponury jesienny dzień.
Inspiracja: Jo Cooks .
Składniki na formę o średnicy 28 x 18 cm lub kwadratową o długości boku 20-21 cm:
Ciasto czekoladowe:
3/4 szklanki masła, roztopionego
1 szklanka cukru
1 łyżka ekstraktu z wanilii
2 jajka
1/2 szklanki mąki
1/2 szklanki kakao
1/4 łyżeczki soli
2 łyżeczki cynamonu
Masa dyniowo - serowa:
230 g serka śmietankowego, tzw. cream cheese (używam Twój Smak z Piątnicy)
1 jajko
1/3 szklanki cukru
1/4 szklanki mąki
1/2 szklanki purée z dyni
1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
1/2 łyżeczki cynamonu
1 łyżeczka przyprawy korzennej
pomarańczowy barwnik spożywczy, opcjonalnie
Piekarnik rozgrzać do temperatury 180°C. Formę wyłożyć papierem do pieczenia.
Najpierw przygotowujemy masę czekoladową.
Do jednej miski przesiać suche składniki: mąkę, kakao, sol oraz cynamon. Wymieszać.
W drugiej misce utrzeć rozpuszczone masło z cukrem i wanilią za pomocą miksera. Stale ubijając, dodać jajka, jedno po drugim.
Do powstałej masy dodać suche składniki i krótko wymieszać. Odstawić na bok.
W kolejnym naczyniu zmiksować wszystkie składniki na masę dyniowo-serową. Nie za długo, tylko do połączenia się składników.
2/3 masy czekoladowej przełożyć do formy i równomiernie rozsmarować. Na to wyłożyć masę dyniową. Na masę dyniową porcjami wyłożyć pozostałą masę czekoladową i końcem noża przeciągnąć w różne strony, tworząc zawijasy.
Jeżeli ciasto czekoladowe jest zbyt gęste i nie da się wykonać wzorów, można to zrobić już w piekarniku, bo ciasto odrobinę się rozrzedzi na początku pieczenia.
Piec ok. 40 minut, aż środek się zetnie. Pozostawić do wystygnięcia. Pokroić na kwadraty. Przechowywać w lodówce.
Życzę smacznego!
Udział w akcjach kulinarnych:
Źródło:http://pin-upcake.blogspot.com/2014/10/brownies-dyniowo-serowe.html