Wykonanie

Brownie w wersji jesiennej.
Czekolada z
dynią, w towarzystwie przypraw korzennych. Porcja idealna do popołudniowej
kawy w dosyć już ponury jesienny dzień.Inspiracja: Jo Cooks .Składniki na formę o średnicy 28 x 18 cm lub kwadratową o długości
boku 20-21 cm:Ciasto
czekoladowe:3/4 szklanki
masła, roztopionego1 szklanka
cukru1 łyżka ekstraktu z
wanilii2
jajka1/2 szklanki
mąki1/2 szklanki
kakao1/4 łyżeczki
soli2 łyżeczki
cynamonuMasa
dyniowo - serowa:230 g
serka śmietankowego, tzw. cream cheese (używam Twój Smak z Piątnicy)1
jajko1/3 szklanki
cukru1/4 szklanki
mąki1/2 szklanki purée z dyni1 łyżeczka ekstraktu z
wanilii1/2 łyżeczki
cynamonu1 łyżeczka
przyprawy korzennejpomarańczowy barwnik spożywczy, opcjonalniePiekarnik rozgrzać do temperatury 180°C. Formę wyłożyć papierem do pieczenia.Najpierw przygotowujemy masę
czekoladową.Do jednej miski przesiać suche składniki:
mąkę,
kakao, sol oraz
cynamon. Wymieszać.W drugiej misce utrzeć rozpuszczone
masło z
cukrem i
wanilią za pomocą miksera. Stale ubijając, dodać
jajka, jedno po drugim.Do powstałej masy dodać suche składniki i krótko wymieszać. Odstawić na bok.W kolejnym naczyniu zmiksować wszystkie składniki na masę
dyniowo-
serową. Nie za długo, tylko do połączenia się składników.2/3 masy czekoladowej przełożyć do formy i równomiernie rozsmarować. Na to wyłożyć masę
dyniową. Na masę
dyniową porcjami wyłożyć pozostałą masę
czekoladową i końcem noża przeciągnąć w różne strony, tworząc zawijasy.Jeżeli ciasto
czekoladowe jest zbyt gęste i nie da się wykonać wzorów, można to zrobić już w piekarniku, bo ciasto odrobinę się rozrzedzi na początku pieczenia.Piec ok. 40 minut, aż środek się zetnie. Pozostawić do wystygnięcia. Pokroić na kwadraty. Przechowywać w lodówce.Życzę smacznego!




Udział w akcjach kulinarnych: