Wykonanie
Przepis cytuję za Beą .

210 g
mąki75 g gorzkiego
kakao1/8 łyżeczka
solipłaska łyżka
kawy rozpuszczalnej3/4 łyżki
kawy zmielonej1/2 łyżeczki
cynamonu170 g miękkiego
masła160 g
cukru (więcej, jeśli lubicie słodsze wypieki)
jajko1 1/2 łyżeczki naturalnego ekstraktu z
waniliiotarta skórka z 1
pomarańczy+
cukier do obtoczenia
Mąkę,
kakao,
sól,
kawę i
cynamon wymieszać.
Masło utrzeć z
cukrem do białości (przez ok. 3 minuty). Dodać
jajko, ekstrakt
waniliowy i skórkę z
pomarańczy a następnie dalej mieszając (na mniejszych obrotach) partiami dodawać
mąkę. Ciasto przełożyć na papier do pieczenia (jest ono bardzo miękkie) i uformować rulonik o średnicy ok. 5 cm. Zawinąć go w papier (lub folię) i włożyć do lodówki na minimum godzinę.Ciasto wyciągnąć z lodówki, ściągnąć papier i pozostawić na blacie na ok. 5 minut (jeśli ciasto spędziło w lodówce całą noc i jest mocno twarde – kilka minut dłużej). Obtoczyć ciasto w cukrze i pokroić na plastry o grubości 5-6 mm. Ułożyć je na blasze wyłożonej papierem do pieczenia.Piec ok. 9-10 minut (
ciasteczka nadal mają być lekko miękkie gdy wyciągamy je z piekarnika) w temperaturze 180 stopni. Wystudzić na kratce. Przechowywać w puszce.Smacznego!

